Helsingin käräjäoikeus hylkäsi syytteet Kultalampi-jutussa

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi torstaina kaikki syytteet niin sanotussa Kultalampi-jutussa. Samalla kaatuivat yhteensä miljoonien eurojen korvausvaatimukset.

Espoon Leppävaarassa sijaitsevan kerrostalon rakentajayhtiön IdeaPron ja asunto-osakeyhtiö Kultalammen epäiltiin siirtäneen varoja rakennushankkeen ulkopuolelle. Syyttäjän mukaan tämän takia yhtiöt myös ajautuivat konkurssiin.

Syytteessä erilaisista talousrikoksista, kuten törkeistä velallisen rikoksista ja kirjapitorikoksista sekä petoksista oli kaiken kaikkiaan 9 ihmistä. Epäillyt olivat IdeaPron ja Kultalammen hallituksen jäseniä tai heidän kanssaan läheisesti toimineita ihmisiä.

Helsingin käräjäoikeus ei löytänyt näyttöä rikoksista, ja se katsoi kaikki vastaajat syyttömiksi.

Ensi viikolla ratkeaa, yritetäänkö asia viedä vielä hovioikeuden punnittavaksi, sanoi Tommi Hietanen, yksi jutun syyttäjistä STT:lle.

– Kun kaikki on hylätty, asiaa täytyy pohtia vakavasti.

Ei korvauksia hitaasta käsittelystä

Kultalampi-vyyhden setviminen on isoille talousrikostutkinnoille tyypilliseen tapaan kestänyt vuosia.

Rikosepäilyjen takia oli jo esitutkinnan alussa vuonna 2010 vangittuna seitsemän ihmistä. Syytetyistä kolme vaati hyvitystä oikeudenkäynnin viivästymisen takia. Oikeus tyrmäsi vaatimuksen vaikka myönsi, ettei pitkittyminen johtunut epäillyistä vaan useista ulkomaille tehdyistä oikeusapupyynnöistä.

– Asiakokonaisuus on ollut erittäin laaja, eikä kysymys ole ollut yksinkertaisista asioista. Käsittelyn ei voida katsoa viivästyneen laissa tarkoitetuin tavoin, oikeus perusteli.

IdeaPro oli alun perin rakennuttamassa Leppävaaraan Kultalampi-nimistä palvelutaloa. Hanke jäi kesken, kun firma meni konkurssiin.

Sampo-pankki osti keskeneräisen rakennustyömaan konkurssipesältä, ja rakennus muutettiin tavalliseksi suurehkoksi kerrostaloksi, jonka nimeksi tuli asunto-osakeyhtiö Leppävaaran Aurinkopiha.