Helsingin opetusvirasto irtisanoi turvallisuuspäällikön

Opetusviraston tiedotteen mukaan Suoniemi on rikkonut työsuhteen velvoitteita erittäin vakavalla tavalla.

Helsingin opetusvirasto irtisanoi tiistaina turvallisuuspäällikkö Hannu Suoniemen. Suoniemi on aiemmin työskennellyt viraston tietohallintopäällikkönä.

Poliisi epäilee Suoniemeä miljoonapetoksesta. Helsingin opetustoimen johtajan Liisa Pohjolaisen mukaan irtisanominen liittyy kuitenkin lähinnä epäilyihin hankintalain rikkomisesta.

– Suoniemi on pilkkonut hankintoja alle 30 000 euron osiin. Summa, joka meillä nyt on tiedossa, on noin 4,2 miljoonaa euroa. Tämä tapahtui vuosina 2012–2016, kertoo Pohjolainen.

Hankintalain mukaan alle 30 000 euron julkista tavarahankintaa ei tarvitse kilpailuttaa.

Kolme muutakin irtisanottiin

Suoniemen lisäksi Helsingin opetusvirasto irtisanoi kolme muutakin työntekijää. Lisäksi kolme työntekijää sai kirjallisen varoituksen.

Syynä on Pohjolaisen mukaan se, että työntekijät ovat vieneet kotiinsa ja omaan käyttöönsä tarvikkeita, jotka on hankittu opetusviraston rahoilla. Joukossa on muun muassa taulutelevisioita ja kameroita.

– Kyse on joidenkin kohdalla tuhansista euroista, joidenkin kohdalla yli 10 000 eurosta. Käyttö on ollut pitkäaikaista, kertoo Pohjolainen.

Opetusviraston mukaan Suoniemeä ja muita työntekijöitä on kuultu ennen irtisanomisia ja varoituksen antamisia.

Poliisi on vaitelias

Hannu Suoniemi vangittiin tammikuussa epäiltynä törkeästä petoksesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Poliisi epäilee, että Suoniemi on vuosien mittaan hankkinut itselleen jopa useita miljoonia euroja taloudellista hyötyä opetustoimen tietoteknisistä hankinnoista. Rikosepäilyt ajoittuvat vuosiin 2006–2016.

Juttua tutkiva Helsingin poliisi ei kerro tutkinnan yksityiskohdista. Tutkinnanjohtaja Urpo Mäkelän mukaan epäillyt hankintalain rikkomiset liittyvät petosepäilyihin.

– Tutkinnan sisällöstä en valitettavasti voi tässä vaiheessa kertoa enempää, sanoo Mäkelä.

– Törkeä petos on se pääasia. Muuten en tässä vaiheessa ota rikosnimikkeisiin kantaa, sanoo rikostarkastaja Ismo Siltamäki.