Helsingin pillerikauppa ulottuu maakuntiin – "Kauppa on täysin avointa ja sekakäyttö holtitonta"

Lääkkeiden väärin- ja sekakäytöllä on vahva asema suomalaisessa päihdekulttuurissa.

Helsingissä käydään pillerikauppaa avoimesti päivänvalossa ja jopa poliisin valvovan katseen alla, kertoo A-klinikkasäätiön projektikoordinaattori Mervi Holm. Hän istui kesällä Helsingin rautatieasemalla tarjoamassa C-hepatiitin ja HIV:n pikatestausta huumeita käyttäville. Hän seurasi pillerikauppaa lähietäisyydeltä ja kävi keskustelua käyttäjien kanssa.

– Se on täysin avointa. Vaikka poliisiauto päivystää asemalla, siinä meidän kanssa jutellessakin joku kaivoi pillereitä taskusta toiselle myytäväksi, Holm kertoo.

Keskusrikospoliisin erikoistutkija Jari Leskinen kertoo, että lääkeaineiden katukauppa on ennen kaikkea pääkaupunkiseudun ilmiö.

– Suurimmat takavarikot on tehty Helsingin poliisissa. Myyjät ovat siellä, sillä markkinat ovat suuremmat.

Helsingin markkinoista osansa saavat välillisesti kuitenkin myös maakunnat.

– Ne jotka tuntevat oman paikkakuntansa käyttäjät, käyvät hakemassa Helsingistä aineet ja myyvät niitä eteenpäin omalla paikkakunnalla.

Lääkkeitä tilataan maakuntiin myös netin kauppapaikoilta.

Kesällä poliisi teki sanojensa mukaan Euroopankin mittakaavassa tarkasteltuna mittavimman huumausaineeksi luokiteltavien lääketablettien takavarikon. Poliisi takavarikoi heinäkuussa yli 400 000 rauhoittavaa Rivotril-lääketablettia. Jutun päähaaraa alettiin käsitellä tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa.

"Kauppa hiljeni takavarikon aikaan viikoksi"

Autettavat kertovat Holmille avoimesti päihteiden käytöstään ja myös Rivotril-kaupasta.

– Kun nämä isot takavarikot tehtiin, kauppa hiljeni noin viikoksi, mutta palasi sitten normaalille tasolleen, Holm sanoo.

Holmin mukaan käyttäjällä on usein taustallaan muita ongelmia, esimerkiksi syrjäytymistä tai mielenterveysongelmia.

– Moni myös lääkitsee omia mielenterveysongelmiaan ja ahdistusta rauhoittavilla lääkkeillä. Usealla on sellainen kokemus, että ongelmiin ei saa apua mistään muualta. Eikä rauhoittavia lääkkeitä määrätä päihdeongelmaisille.

Yksi syy niiden käytölle on, että pillerit ja viina tulevat usein halvemmaksi kuin "oikeat" huumeet. Tabletteja on myyty esimerkiksi Helsingissä euron kappalehintaan. Markkinatalouden lait pätevät myös pillerikaupassa. Mitä enemmän pillereitä on tarjolla, sitä halvempi on hinta.

Käyttö on Holmin mukaan täysin holtitonta.

– Usein ei tiedetä, mitä ne sisältävät ja niitä jopa sekoitetaan veteen ja pistetään suoneen, Holm sanoo.

Lääkkeitä myös apteekeista

THL:n huumekyselyissä on kysytty lääkkeiden käytöstä jo vuodesta 1992.

– Näistä käy ilmi se, että lääkkeiden väärinkäytöllä on ollut vahva asema Suomessa jo pitkään. Se näkyy myös kuolemantapauksissa, esimerkiksi rauhoittavia lääkkeitä on melkein aina mukana, THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen kertoo.

Sekakäyttö on Hakkaraisen mukaan Suomessa tyypillistä nimenomaan ongelmakäyttäjille.

– Nuoretkin saattavat kokeilla alkoholia ja lääkkeitä yhdessä. Mutta kyllä se säännöllisempi käyttö kytkeytyy ongelmakäyttöön, Hakkarainen sanoo.

Hakkaraisen mukaan lääkkeitä hankitaan väärinkäyttöä varten myös apteekeista.

– Näppituntuma on, että lääkkeitä on käytetty ainakin aikaisemmin tasaisemmin läpi maan kuin laittomia huumeita, sillä apteekkijakelu toimii koko maassa. Myös pienemmiltä paikkakunnilta löytyy lääkäreitä, jotka kirjoittavat reseptejä vähän löysemmin, ja heidät tiedetään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lääkkeitä on väärinkäyttänyt joka kahdeskymmenes