Helsingin poliisi: Elokuusta alkaen noin 10 turvapaikanhakijoiden seksirikosjuttua

Helsingin poliisilla on ollut elokuusta lähtien tutkinnassa noin 10 seksuaalirikosjuttua, joissa epäiltynä on ollut turvapaikanhakija. Nimikkeet ovat vaihdelleet törkeästä raiskauksesta seksuaaliseen ahdisteluun. Osassa tapauksista ei epäillä rikosta.

Poliisihallitus kertoi viime viikolla, että Suomessa on tänä vuonna tapahtunut kymmenkunta epäiltyä raiskausta, joissa epäiltynä on turvapaikanhakija. Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio kertoo, että Helsingissä tällaisia tapauksia on kolme.

Helsingissä on myös tänä vuonna piikki niin sanotuissa puskaraiskauksissa. Niitä on tänä vuonna tapahtunut 14, joista osa on edelleen selvittämättä. Viime vuonna puskaraiskauksia tapahtui 9.

Apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki ei sano suoraan, että piikki johtuisi turvapaikanhakijoiden saapumisesta kaupunkiin.

– Johtopäätökset voi tehdä joku muu, mutta ajoitus vaikuttaa siltä, Koskimäki sanoo.

Koskimäki sanoo, että yhä selvittämättä olevissa tapauksissa uhrit ovat kertoneet tekijän olleen ulkomaalainen. Se ei kuitenkaan tarkoita, että kyse olisi turvapaikanhakijoista.

Koskimäen mukaan tyypillisissä puskaraiskauksissa tekijä on joko lyöttäytynyt uhrin seuraan tai lähtenyt seuraamaan häntä ravintolasta. Tänä vuonna puskaraiskauksia on tapahtunut eri puolilla kaupunkia, lähinnä pääradan varrella.

Helsingissä tapahtuu vuosittain noin 300 seksuaalirikosta, joten puskaraiskaukset ovat kokonaiskuvassa harvinaisia.

Helsinkiin on tänä vuonna saapunut yli 6 000 turvapaikanhakijaa, mikä on noin viidennes koko maan määrästä.