Helsingin poliisi epäilee noin 50-vuotiaan miehen syyllistyneen kymmenien alle 16-vuotiaiden poikien seksuaaliseen hyväksikäyttöön

Miehen epäillään välittäneen lapsille nuuskaa ja pyytäneen maksuksi seksuaalissävytteisiä tekoja, poliisi kertoo.

Helsingin poliisi epäilee noin 50-vuotiaan miehen syyllistyneen kymmenien poikien seksuaalisen hyväksikäyttöön. Uhrit ovat alle 16-vuotiaita. Poliisi otti epäillyn kiinni 5. helmikuuta Helsingissä. Mies vangittiin samalla viikolla.

Miehen epäillään välittäneen lapsille pääasiassa nuuskaa ja pyytäneen maksuksi rahaa tai seksuaalissävytteisiä tekoja, kuten kuvia ja koskettelua, poliisi kertoo.

– Tässä kyseisessä tapauksessa kyseessä ovat olleet sekä seksuaalissävytteiset keskustelut että kuvien vaihto, tutkinnan tässä vaiheessa, sanoo tutkinnanjohtaja Teija Koskenmäki-Karaharju poliisin julkaisemalla videolla.

"Kyky kommunikoida poikien tasolla" – Tuomittu vastaavista teoista

Poliisin mukaan epäilty lähestyi lapsia pääasiassa Helsingin keskustassa. Mies on mennyt juttelemaan lapsille kasvokkain ja vaihtanut puhelinnumeroja heidän kanssaan, Koskenmäki-Karaharju sanoo.

Nuoret ovat hänen mukaansa välittäneet miehen numeroa kavereilleen nuuskan takia.

– Tämä mies on ollut tällainen tunnettu nuuskanmyyjä nuorten keskuudessa.

Olennaista miehen toimintatavassa on ollut se, että mies on saanut lapset toimimaan tietyllä tavalla antamalla heille nuuskaa, Koskenmäki-Karaharju sanoo. Epäillyllä on hänen mukaansa kyky kommunikoida samalla tasolla poikien kanssa.

– Hänellä on kyky saada keskustelua aikaiseksi poikien kanssa niin netissä kuin keskusteluyhteydellä kasvokkain.

Epäillyllä on ollut tuhansia nuuskan välittämiseen liittyviä kontakteja eri puolella Suomea.

– Jokainen ostaja ei ole ollut seksuaalirikoksen kohde, mutta on ollut kontaktissa tämän herran kanssa.

Epäilty mies on poliisin mukaan tuomittu kahdesti aiemmin vastaavista teoista.

– Toimintatapa on ollut hyvin samanlainen.

Uhreja voi olla enemmän, poliisi pyytää ottamaan yhteyttä

Koskenmäki-Karaharju sanoo, että epäillyllä voi hyvin todennäköisesti olla enemmän uhreja.

Uhreja ja heidän läheisiään pyydetään ottamaan yhteyttä poliisiin numeroon 0295 471 612 arkisin kello 8–15 välillä tai sähköpostitse osoitteeseen seksuaalirikokset.helsinki@poliisi.fi.

Koskenmäki-Karaharju sanoo, että nuoret eivät välttämättä osaa ajatella olevansa seksuaalirikoksen uhreja nyt puhutun kaltaisessa tilanteessa. Hän lisää, että jo nuorten lasten kanssa, lapsen sukupuolesta riippumatta, on tärkeää puhua siitä, mikä on sopivaa ja mikä ei.

– Kyseisessä rikostutkinnassa, joka on meneillään, kaikki uhrit ovat poikia. Aika usein edelleenkin kuvitellaan, että seksuaalirikosten uhrit ovat useimmiten tyttöjä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.