Helsingin poliisi palkitsi huumekätkön löytäneen 11-vuotiaan

Helsingin poliisi palkitsi tiistaina 11-vuotiaan pojan, joka paljasti mittavan huumekätkön. Poika sai ensimmäisenä palkittuna Helsingin poliisilaitoksen poliisikomentajan mitalin.

Poika oli viime syksynä leikkimässä Helsingin Oulunkylässä, kun hän löysi metsästä traktorinrenkaan. Renkaan sisäpuolelle oli muovipusseihin piilotettu yli 1 200 Subutex-tablettia. Poika kertoi erikoisesta löydöstään isälleen, joka otti yhteyttä hätäkeskukseen.

Poliisi asetti huumekätkölle valvonnan. Jo seuraavana päivänä paikalta otettiin kiinni mies, joka oli tullut hakemaan tabletteja. Hänet tuomittiin myöhemmin Helsingin käräjäoikeudessa yli kahden vuoden vankeuteen huumausainerikoksista.

– Poika toimi tilanteessa esimerkillisesti. Hänen neuvokkuutensa ansiosta pääsimme Subutexiä välittäneen henkilön jäljille ja estimme tablettien päätymisen katukauppaan, kertoi ylikomisario Juha Hakola.

Hakola arvioi, että pojan löytämien tablettien arvo katukaupassa olisi ollut noin 40 000 euroa.

– Tässä oli kyse rahamäärällisestikin merkittävästä määrästä. Tärkeintä on ennen kaikkea se, että näin saatiin tuhansia annoksia pois käyttäjien ulottuvilta.

Henkilöllisyyttä ei kerrottu

Poliisikomentaja Lasse Aapio luovutti mitalin ja kunniakirjan pojalle Helsingin poliisilaitoksella. Pojan turvallisuuden takia hänen henkilöllisyyttään ei ole kerrottu julkisuuteen. Ylikomisario Hakolan mukaan tämä oli myös pojan perheen toive.

– Poika oli hyvin iloinen ja ylpeä siitä, että sai olla ensimmäinen, jolle tämä mitali myönnettiin, Hakola kertoi.

Poliisikomentajan mitali voidaan myöntää henkilölle, joka esimerkillisellä toiminnalla auttaa rikoksen selvittämisessä tai estämisessä. Mitali voidaan myöntää myös tunnustuksena merkittävästä turvallisuusteosta.

Mitali otettiin käyttöön jo Helsingin poliisilaitoksen edellisen poliisikomentaja Jukka Riikosen aikana, mutta sitä ei ole aiemmin myönnetty kenellekään.