Helsingin poliisilaitoksen päällikkö Aapio syytteestä: Rangaistuksen vaatiminen tuntuu kohtuuttomalta

Poliisijohtoa vastaan nostettiin tänään virkarikossyytteet, Aarnion johtama Helsingin huumepoliisi laiminlöi syyttäjän mukaan tietolähteiden kirjaamisen

Syytteen virkavelvollisuuden rikkomisesta saanut Helsingin poliisilaitoksen päällikkö Lasse Aapio pitää rangaistuksen vaatimista kohtuuttomana.

– Siihen nähden, mitä olen pyrkinyt tekemään silloin viisi ja puoli vuotta sitten, tuntuu kohtuuttomalta, kun vaaditaan rangaistusta, Aapio sanoo STT:lle.

Syyte ajoittuu vuosille 2012 ja 2013, jolloin Aapio oli Helsingin poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkönä. Aapion mukaan hän toimi niin kuin siinä tilanteessa hänen tiedoillaan on pitänyt.

– Tässä vaiheessa kyse on syyttäjän näkemyksestä. Minun oma näkemykseni on, että siinä tilanteessa, niissä olosuhteissa, niillä tiedoilla olen tehnyt sen, mikä siinä asemassa on pitänyt tekemän.

Aapio ei ota kantaa jatkoonsa poliisilaitoksen päällikkönä.

– Se on sisäministeriön päätettävä.

Aapiota, ex-poliisiylijohtaja Mikko Paateroa ja Helsingin ex-poliisipäällikkö Jukka Riikosta vastaan nostettiin tänään virkarikossyytteet, jotka liittyvät Helsingin huumepoliisissa epäiltyihin laiminlyönteihin tietolähdetoiminnassa. Paateron ja Riikosen syytteet ajoittuvat vuosille 2009-2013.

Lisäksi valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on nostanut syytteet entistä poliisihallituksen laillisuusvalvonnasta vastannutta poliisiylitarkastajaa vastaan tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta vuosina 2012 ja 2013.

Kaikki epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

Jatkoa pohditaan perjantaina

Sisäministeriössä tehdään perjantaina ratkaisu siitä, aloitetaanko Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapiota kohtaan virkamiesoikeudellinen prosessi, jossa arvioidaan voiko hän jatkaa tehtävässään oikeudenkäynnin ajan. Sisäministeriön kansliapäällikkö Esko Koskinen kertoo, että ministeriöön on pyydetty tarpeelliset asiakirjat.

– Jos prosessi käynnistetään, kuullaan Aapiota vielä suullisesti ja kirjallisesti. Jos päätös on sen kaltainen, että tulisi virantoimituksesta pidättäminen, Aapiolla on mahdollisuus valittaa hallinto-oikeuteen, Koskinen sanoo.

Koskisen mukaan syytteet eivät käytännössä aiheuta muita toimenpiteitä ministeriössä, sillä Paatero ja Riikonen ovat jo eläkkeellä.

– Vuoropuhelua on käyty Poliisihallituksen kanssa siitä, mihin toimenpiteisiin tämä antaa aihetta, Koskinen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Korjattu: Sisäministeriö päättää, aloittaako se virkamiesoikeudellisen prosessin, ei vielä sitä, pidätetäänkö Aapio virasta.

Poliisijohdolle virkarikossyytteet – Aarnion johtama Helsingin huumepoliisi laiminlöi syyttäjän mukaan tietolähteiden kirjaamisen

Uusimmat

Kotimaa

Vessariitaa rauhoitelleen miehen ravintolailta päättyi ambulanssiin Jämsässä – vamman aiheuttaneen maksettavaksi yli 21 000 euron korvaukset

Poliisi vastaa kritiikkiin toiminnastaan Turkki-mielenosoituksessa Helsingissä: "Poikkeuksellista, että mielenosoituksen järjestäjä ei noudata määräyksiä"

Viron poliisi: Silja Europalta löytyi kaksi kuollutta nuorta aikuista, ei merkkejä väkivallasta – eri hyteistä löytyneet kuolleet olivat Suomesta

Hakalan sauna vetänyt väkeä Jyväskylään ympäri Suomen ja maailman – himosaunoja Pelle Miljoona vieraili Halssilassa, mutta ei päässyt lauteille

Myös autottomat voivat joutua maksajiksi, kun hallitus vaatimassa latausmahdollisuutta pihoihin

Saunalautta karille Päijänteellä yön pimeinä tunteina: "Hakkasi kiviin ja vaurioita olisi kohta tullut"

Silppua ruohonleikkurilla, haravoi tai tee oma jätesäkkikomposti – näin pääset eroon pihan peittävästä lehtipeitteestä

Kaksio tuhoutui tulipalossa Jyväskylän Sarvivuoressa – palovaroitin ei hälyttänyt

Yön uutiskooste: Mielenosoituksia, Brexit-jankkausta, jalkapalloyllätys ja huonon ajokelin varoitus

Kolumni: Seikkailupuiston lopettaminen oli jyväskyläläisille lapsiperheille järkytys – nyt paikka on vielä järkyttävämpi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.