Helsingin synagogan turvamenot rajussa kasvussa: "Juutalaisvastaisia tarroja ja graffiteja, huutelua ja fyysistä häirintää"

Helsingin juutalaisen seurakunnan turvallisuuteen satsataan vuosi vuodelta enemmän. Seurakunta sijoittaa vuosittain jo yli 200 000 euroa synagogan, kulttuurikeskuksen, päiväkodin ja peruskoulun muodostaman kokonaisuuden turvallisuuteen.

Helsingin juutalaisen seurakunnan turvallisuutta on pyritty lisäämään erityisesti vuodesta 2015 lähtien, jolloin Pariisissa tehtiin isku juutalaiseen ruokakauppaan.

Turvatoimiin kuluu jo yli puolet seurakunnan keräämistä jäsenmaksuista. Kahdeksan vuotta sitten turvatoimiin Helsingissä kului noin 80 000 euroa.

– Seurakuntaa kohtaan ilmenee jatkuvasti häirintää. Jos ei paikalla ole ketään, liimataan juutalaisvastaisia tarroja, tehdään graffiteja. Jos on ihmisiä, on huutelua ja fyysistäkin häirintää, seurakunnan puheenjohtaja Yaron Nadbornik kertoo.

Juutalaisiin seurakuntiin kuuluu Suomessa noin 1 500 henkilöä, joista noin 1 100 Helsingin seurakuntaan.

Varainkeruukampanja Facebookissa

Seurakunta kerää nyt rahaa kampanjoimalla Facebookissa.

– Suomessakin on yksilöitä ja ryhmiä, joiden vuoksi seurakunta on jo vuosia joutunut nopealla tahdilla parantamaan turvallisuusinfrastruktuuriaan, palkannut turvallisuushenkilökuntaa sekä rekrytoinut vapaaehtoisia valvomaan seurakuntakeskuksessa käyvien ihmisten turvallisuutta, kampanjasivuilla sanotaan.

– Meillä on vaihtelevasti tässä pitkä lista ihmisistä, jotka täällä pyörivät, Nadbornik sanoo.

Seurakunnan varainkeruukampanjan tavoitteena on kerätä 15 000 euroa. Patmos Lähetyssäätiö osallistuu kampanjaan tuplaamalla lahjoitussumman.

Äärioikeistoa muualtakin Itsenäisyyspäiväksi

Varsinkin suurimpiin tapahtumiin Helsingin juutalainen seurakunta pyytää myös poliisiapua. Näin tehdään kaikkien eri uskonnollisten ryhmittymien tilaisuuksissa nykyään.

Ylikomisario Seppo Kujala kertoo Helsingin poliisin olevan mukana kaikkien uskontokuntien tapahtumissa.

– Tällainen kuuluu poliisin yleiseen tehtävään. Jos on jotain erityistä toimintaa eri seurakunnissa, niin poliisi turvaa järjestystä.

Itsenäisyyspäivänä Suomeen on tulossa äärioikeiston kannattajia myös muista Pohjoismaista. Kujala kertoo, että itsenäisyyspäivän turvatoimiin satsataan joka puolella.

– Se ei liity erityisesti juutalaiseen seurakuntaan vaan myös Suurkirkossa on valtiollinen juhlajumalanpalvelus ja ortodoksisella seurakunnalla omat palveluksensa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .