Helsingin uudessa moskeijassa saarnattaisiin suomeksi

Suomen kieli on Suomen muslimiliiton puheenjohtaja mukaan keskeisessä roolissa moskeija- ja monitoimikeskushankkeessa.

Helsinkiin suunnitellussa uudessa moskeijassa saarnat pidettäisiin suomeksi, sanoo Suomen muslimiliiton puheenjohtaja Pia Jardi. Hän on ohjausryhmän jäsen moskeijaa ja monitoimikeskusta Helsingin Sörnäisiin puuhaavassa Oasis-hankkeessa.

Suomen kieli on Jardin mukaan keskeisessä roolissa moskeija- ja monitoimikeskushankkeessa, sillä se on ainoa kieli, joka yhdistää kaikkia suomalaisia muslimeja.

– Nykyisissä rukoustiloissa puhutaan arabiaa, somaliaa, kurdia tai muita kieliä. Meille on tärkeää, että me saisimme suomalaisen moskeijan, joka toimisi suomalaisten periaatteiden mukaisesti.

Jardin mukaan muslimiperheiden nuoret ja lapset eivät tällä hetkellä useinkaan koe olemassa olevien islamilaisten yhteisöjen toimintaa omakseen, mikä osaltaan johtuu juuri kielimuurista, kun esimerkiksi perjantaisaarnoja ei ymmärretä.

– Islam on suomalainen uskonto siinä missä mikä tahansa muukin uskonto. On meidän muslimien tehtävä rakentaa se sellaiseksi, että se palvelee nimenomaan suomalaisia muslimeja, Jardi painottaa.

Jardin mukaan uudessa moskeijassa ja monitoimikeskuksessa avoimuus olisi keskeinen periaate. Moskeija ja monitoimikeskus olisivat avoimia kaikille uskontokunnasta riippumatta.

– Ajatus on, että perjantairukoukset ja -saarnat striimattaisiin, jolloin olisi myös ihan tavallisen kansan nähtävillä ja kuultavilla mitä siellä saarnataan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.