Helsingin yliajaja kertoi kuulusteluissa "saaneensa paniikkihäiriön tilattuaan karhunlihaa"

Yliajoa seuraavana päivänä mies puhui epäjohdonmukaisesti siitä, oliko tarkoitus tappaa vai ei.

Helsingin yliajaja kertoi yliajon jälkeisenä päivänä kuulusteluissa, että oli viettänyt aikaa ravintolassa Senaatintorin läheisyydessä ennen autoon nousemistaan.

Hän kertoi tilanneensa karhunlihaa ja pullollisen italialaista punaviiniä. Mies sanoi, että ravintolassa hänelle alkoi muodostua paniikkihäiriö. Myöhemmissä kuulusteluissa mies kertoi, että paniikkihäiriöstä alkoi olla merkkejä hänen syötyään karhunlihaa, joka maistui pahalta.

– Sit mä rupesin säälimään sitä karhua, et se on tullu tapetuks, koska se ei ole todellakaan syömisen väärti. Ja siitä alkoi se paniikkihäiriö kehittymään.

Yliajajan kuulustelukertomukset ovat kauttaaltaan sekavia, epäjohdonmukaisia ja sisältävät ristiriitaisuuksia.

Hän kertoi alkaneensa juoda runsaasti punaviiniä paniikkihäiriön taltuttamiseksi. Paniikkihäiriötä hän kuvailee vainoharhaiseksi olotilaksi, jossa ajatukset menevät "päin mettää".

– Paniikkikohtauksessa olo on karmea ja sietämätön, hän kertoi poliisille.

Useiden ihmisten päälle Helsingin keskustassa heinäkuussa ajanutta miestä syytetään murhasta, viidestä tapon yrityksestä ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Syyttäjä vaatii hänelle elinkautista vankeusrangaistusta.

Syytetty kiistää murhan ja viisi tapon yritystä. Hän myöntää törkeän liikenneturvallisuuden vaarantamisen lisäksi törkeän kuolemantuottamuksen ja törkeät vammantuottamukset. Syytteitä alettiin käsitellä tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa.

Ravintolasta kaasu pohjassa kohti Aleksanterinkatua

Ensimmäisessä kuulustelussa mies kertoo, että teki ravintolasta lähdettyään piruetin näyttääkseen taksikuskeille, että on selvin päin. Tämän jälkeen hän lähti ajamaan kertomansa mukaan autolla kaasu ja äänitorvi pohjassa pitkin Aleksanterinkatua. Matkalla sattui hänen mukaansa pari kolme läheltä piti -tilannetta.

– Pidin tööttiä pohjassa sen takia, että ihmiset olisivat tajunneet väistää, koska tulin kovalla vauhdilla, mies kertoi.

Matkalla useat jalankulkijat joutuivat miehen sanojen mukaan väistämään häntä.

– Aiemmat jalankulkijat olivat väistäneet minua menestyksellisesti ja siksi päätin katsoa, että väistävätkö nämä suojatiellä olevat minua, mies kertoo Lönnrotinkadun tapahtumista.

Hänen mukaansa tavoitteena ei ollut tappaa ketään, mutta hän törmäsi väkijoukkoon. Yliajossa kuoli nainen, ja viisi muuta jalankulkijaa loukkaantui.

Myöhemmin mies kuitenkin kertoi samassa kuulustelussa, että tarkoitus oli tappaa ainakin yksi ihminen ja tavoitteena oli aloittaa sota Suomen, Ruotsin ja Venäjän kesken. Mies kertoi, että hänellä oli kuulustelussa lievä paniikkihäiriö päällä, eikä hän muistanut koko asiaa myöhemmässä kuulustelussa.

Yliajon jälkeen mies kertoo menneensä ravintolaan. Baarityöntekijän mukaan mies oli pyrkinyt tilaamaan juotavaa tiskiltä. Koska mies vaikutti sekavalta, työntekijä ei myynyt hänelle. Tämän jälkeen mies siirtyi istumaan sohvalle ja huusi: "kuinka isot sakot saa kuolemantuottamuksesta". Hetken päästä ravintolaan tuli poliisipartio, joka otti miehen kiinni.

Poliisille hän totesi heti kiinniotettaessa seuraavaa:

– Kyllä ajoin tahallaan ihmisiä päin, koska mua v*tuttaa tollaset suojatiellä kävelijät, mua v*tuttaa, koska ne hajotti mun Jaguarin enkä kadu mitään.

Myöhemmin syyskuussa poliisikuulustelussa hän ei enää muistanut, mitä oli poliisille sanonut ja kertoi olevansa pahoillaan uhrin omaisten ja ystävien ja loukkaantuneiden puolesta.

Poltti isänsä talon, määrättiin pakkohoitoon

Syytetyllä on taustallaan pakkohoitoa ja rikostuomioita. Yliajosta epäilty on aiemmin muun muassa polttanut isänsä talon. Käräjäoikeus jätti miehen tuomitsematta rangaistukseen tuhotyöstä, joka tapahtui Imatralla heinäkuussa 2003. Sen sijaan mies määrättiin tahdosta riippumattomaan hoitoon.

Tuomion mukaan mies otti Helsingistä taksikyydin aikomuksenaan polttaa isänsä koti ja osti Imatran läheltä 18 litraa bensaa sytykkeeksi. Isä ja tämän 10-vuotias poika olivat sisällä asunnossa, mutta molemmat onnistuivat pakenemaan.

Syyttäjä ei ottanut tänään kantaa siihen, onko mielentilatutkimuksen tekeminen tarpeen yliajoa koskevan oikeudenkäsittelyn yhteydessä. Syyttäjä arvioi, että asiaan palattaneen oikeudenkäynnin loppupuolella.

Puolustus sen sijaan arvioi, että mielentila tutkittaneen.

– Luultavasti se tulee tutkittavaksi, syytetyn avustaja Tero Ala-Mieto sanoi toimittajille tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Katuun lentänyt nainen: "Auto ei hiljentänyt nopeutta ainakaan ihmisiä väistääkseen"

Helsingin yliajosta syytetty: Olin paniikkihäiriössä ja psykoosissa

Helsingin yliajajan puolustus: Syytetty ei tiennyt, että uhri tippui auton eteen ja raahautui mukana

Helsingin yliajosta syytetylle vaaditaan elinkautista – ajaja myöntää teot mutta kiistää tahallisuuden

Uusimmat

Kotimaa

Järvinäköaloja, modernia teknologiaa, elinkautisvankeja, eikä todellisia naapureita – Kuvasarja kertoo: tällainen on Jyväskylän uusi vankila

Kymmenet tuhannet kiinteistöt eivät vieläkään täytä "paskalain" vaatimuksia – Valvontaa tehdään lähinnä naapurien valitusten perusteella

MV-julkaisua koskeva hovituomio annetaan tänään – käräjäoikeuden mukaan kirjoituksilla ei ollut sananvapauden näkökulmasta mitään julkista intressiä

MTV: Itsemurhien määrä yli kaksinkertaistui Keski-Suomessa ja Jyväskylässä koronakevään aikana

Kirri-Tikkakoski moottoritien rakennustyöt siirtävät Nelostien liikenteen rinnakkaistielle elokuussa – tie Puuppolan ja Vehniän välillä suljetaan kokonaan

Palokan suurpalo: Kotinsa menettäneille löydyttävä kymmeniä asuntoja – "Monella jäi puhelinkin taloon"

Kaura- ja ruiskuitu vähensivät lihomista: maksan rasvoittuminen hidastui, kun kuituja lisättiin länsimaiseen, rasvaiseen ruokavalioon

Otkesin tutkija ensikäynnin jälkeen: palo ei riehunut asunnoissa lainkaan, mutta vesivahingot ja savunhaju tekevät niistä asuinkelvottomia

Kun myrsky katkaisi monelta sähköt, Juhani Savolaisella ei ollut hätäpäivää – 40 aurinkopaneelia pitävät huolen siitä, ettei hänen tarvitse kesällä maksaa sähköstä ollenkaan

Oikeustieteellisiin pääsee pisteytysvirheen vuoksi 46 opiskelijaa aiottua enemmän

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.