Helsingissä uudenvuodenaattona 2016 ihmisten päälle ajanut mies sai epilepsiakohtauksen – ei syytteitä

Helsingin Siilitiellä uudenvuodenaattona 2016 tapahtuneen yliajon syynä oli kuljettajan sairauskohtaus, ilmenee syyttäjän asiakirjoista. Syyttäjä teki asiassa kesällä syyttämättäjättämispäätöksen, joten tapaus ei etene oikeuteen.

Onnettomuus tapahtui lähellä Siilitien metroasemaa iltapäivällä 31. joulukuuta 2016. Kolmikymppisen miehen ajama auto törmäsi kolmeen ihmiseen jalkakäytävällä. Lisäksi törmäyksen johdosta jokin esine osui neljänteen ihmiseen. Sen jälkeen auto jatkoi matkaansa kovalla nopeudella ja törmäsi useisiin pysäköityihin autoihin.

Jalankulkijoista yksi, noin 60-vuotias mies, kuoli vammoihinsa sairaalassa kaksi viikkoa turman jälkeen. Lisäksi yliajossa loukkaantui kaksi ihmistä vakavasti ja yksi lievemmin.

Syyttäjän syyttämättäjättämispäätöksestä ilmenee, että kuljettajalla oli todettu epilepsia vuonna 2003 ja hänellä oli siihen lääkitys. Poliisin tutkimuksissa selvisi, että mies oli ottanut lääkkeensä kuten piti, eikä hänen verestään löydetty mitään muita aineita.

Kuulusteluissa mies kertoi, että hänen viimeiset muistikuvansa ennen törmäystä olivat Siilitien liikenneympyrästä. Sen jälkeen mies muistaa istuneensa sekavana autossaan, jonka ovi oli auki. Auttamaan tullut nainen kertoi, että miehen silmät olivat pyörineet päässä ja hänen koko vartalonsa oli tärissyt.

Edellinen kohtaus yli 10 vuotta sitten

Poliisi epäili miestä törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, törkeästä kuolemantuottamuksesta, kahdesta törkeästä vammantuottamuksesta ja vammantuottamuksesta. Syyttäjän mukaan mikään ei kuitenkaan viittaa siihen, että mies olisi toiminut tilanteessa huolimattomasti saatikka tahallisesti.

Mies kertoi, että ennen uudenvuodenaattoa hän ei ollut saanut kohtausta yli kymmeneen vuoteen.

–  Jos kuljettaja on äkillisen sairaskohtauksen vuoksi kykenemätön noudattamaan liikennesääntöjä, hän ei syyllisty rikokseen sääntöjä rikkoessaan, syyttäjä toteaa tekemässään päätöksessä.

Poliisi arvioi heti turman jälkeen, että kuljettaja oli todennäköisesti saanut sairaskohtauksen. Siitä huolimatta turma nousi otsikoihin myös ulkomailla. Turvatoimet eri puolilla olivat tiukat, koska Berliinin joulumarkkinoille oli tehty rekkaisku alle kahta viikkoa aiemmin.

Uusimmat

Kotimaa

Sairaalassa lyötiin lasiluukku kiinni ja lääkäri pisti rahat omaan taskuunsa – Kela maksaa suomalaisten hoitokuluja Euroopassa jo 10 miljoonalla vuodessa

5g-verkkoja alkaa valmistua – laitteet ja sovellukset vasta tulossa

Perusoikeudet toteutuvat useimpien suomalaisten mielestä jokseenkin riittävästi – vahvimmalla pohjalla kokoontumisvapaus, heikoimmalla oikeus toimeentuloon ja huolenpitoon

Mönkijä törmäsi penkkaan ja kaatui, kuljettaja loukkaantui vakavasti

Terassit valtaavat satakunta neliötä lisätilaa Jyväskylän keskustassa – katso, mitkä ravintolat ovat saamassa toiveensa läpi

Marko Jantunen liikutti lapsia Längelmäellä – illalla ex-jääkiekkoilija luennoi aikuisille päihdehelvetistään

Jyväskylässä marssitaan ilmaston puolesta 30. maaliskuuta

Kansainvälinen harjoitus vie yöunet mutta antaa lisämotivaatiota: "Nyt pitää näyttää ammattisotilaille" – Katso kuvasarja "helvetinkoneista" ja sotilaista Ruotsissa

Erikoinen riita repesi eläkeläisten pilkkikisoissa Säynätsalossa: Teemu Torssonen saapui muistuttamaan eläintensuojelusta, paikalle myös poliisi

Väitös: Myös tekemättä jättäminen voi olla tarkoituksellista

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.