Helsinki-Malin lentoasema seitsemän uhatuimman kulttuurikohteen joukossa

Helsinki-Malmin lentokenttä pääsi eurooppalaiselle listaukselle.

Helsinki-Malmin lentoasema on yksi Europpan seitsemästä uhanlaisimmaksi luokitellusta kulttuuriperintökohteesta. Valinnan julkistivat keskiviikkona Euroopan johtava kulttuuriperintöorganisaatio Europa Nostra ja Euroopan investointipankin instituutti.

Seitsemän uhanalaisinta kulttuuriperintökohdetta valitsi Europa Nostran hallitus 14 kohteen listalta, johon kansalaisyhdistykset tai julkisyhteisöt kaikkialta Euroopasta lähettivät hakemuksia.

Helsinki-Malmi on 1930-luvun puolivälissä rakennettu kansainvälinen lentoasema, joka edustaa funktionalistista arkkitehtuuria osana suurempaa kokonaisuutta, jonka oli määrä palvella Helsingin vuoden 1940 toisen maailmansodan vuoksi peruuntuneita olympialaisia. Se on yksi maailman parhaiten säilyneistä edelleen toimivista kansainvälisistä lentoasemista toista maailmansotaa edeltävältä ajalta ja varhaisen kaupallisen ilmailun elävä kulttuuriperintökohde.

Malmin lentokenttä alkuperäisine lentokonehalleineen, terminaaleineen ja kiitoteineen kuuluu aluekokonaisuutena Museoviraston kokoamaan valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen luetteloon. Kaikki neljä alkuperäistä kiitotietä 1930-luvulta, samoin kuin niiden alla oleva mittava kuivatusjärjestelmä, ovat edelleen tallella.

Lentokentän omistava Helsingin kaupunki esittää alueen ottamista asuinrakentamiseen 2020-luvun alussa.

Muut kuusi kohdetta ovat Ererouykin arkeologinen kohde ja Ani Pemzan kylä Armeniassa, Tallinnan Patarein merilinnoitus Virossa, Colbertin kääntösilta Dieppessä Ranskassa, Kampos Khioksella Kreikassa, Pyhän Antonius Padovalaisen luostari Extremadurassa Espanjassa sekä Hasankeyfin muinaiskaupunki ympäristöineen Turkissa.

Lisäksi valittiin oman kategoriansa vaativa kulttuuriaarre, Venetsian laguuni Italiassa.