Hengenvaarallinen harrastus villitsee nuoria Palokassa – "Pitääkö jonkun kuolla, että tälle saadaan tehtyä jotain?"

Keski-Palokan koulun katolla Jyväskylässä on kiipeilty niin kauan, kun 18 vuotta koulun rehtorina toiminut Esa Jaakkola muistaa.

Tänä keväänä tyhmänrohkea harrastus on kuitenkin noussut vaarallisen suureen suosioon: uusia tapauksia tulee Jaakkolan tietoon useita kertoja viikossa. Varsinkin ilta-aikaan ohikulkijat joutuvat usein todistamaan lasten ja nuorten riskialttiita leikkejä liki kymmenen metrin korkeudessa.

– Vuosi vuodelta kiipeileminen laajenee ja yleistyy. Tähän paikalle on muodostunut pikkuhiljaa ihan sellainen kulttuuri, Jaakkola sanoo.

Katolla kiipeilee myös yhä nuorempia lapsia. Nuorimmat kiinnijääneet ovat olleet Jaakkolan mukaan alle kymmenvuotiaita.

– Tämä on meille tuskallinen asia. Pitääkö jonkun kuolla, että tälle saadaan tehtyä jotain?

Aivan helpoksi Keski-Palokan koulun katolle pääsemistä ei ole tehty. Koulurakennuksen molemmissa päissä on tikkaat, mutta niiden alimmat askelmat ovat lukollisten metalliesteiden takana.

– Ne eivät kuitenkaan motorisesti taitavia lapsukaisia estä. Esteet ovat lähinnä haaste. Jotkut kaverit kiipeävät ylös sujuvasti jopa syöksytorvia pitkin, Jaakkola sanoo.

– Mekaaninen estäminen ei ratkaise tätä asiaa.

Jaakkolan suurin huoli liittyy niihin tilanteisiin, kun katolle kiivenneet huomaavat, että heidät on huomattu.

– Paniikinomaisessa piiloonjuoksutilanteessa on kaikista suurin riski horjahtaa sopivasti.

Rehtori on tilanteesta jo niin huolissaan, että laittoi alkuviikosta kaikille Keski-Palokan koulun huoltajille asiasta Wilma-viestin ja otti yhteyttä Keskisuomalaiseen. Jaakkola peräänkuuluttaa ennen kaikkea yhteistä vastuuta.

– Tässä on kyse yhteistyöstä. Koulu toimii lähtökohtaisesti vain virka-aikaan, mutta jos joku makaa pian raatona maassa, sillä ei ole kauheasti väliä, tapahtuiko onnettomuus päivä- vai ilta-aikaan, Jaakkola sanoo.

– Toivon sellaista yhteistä henkeä, että jos joku tekee väärin, niin siihen uskallettaisiin puuttua.

Ohikulkijoille rehtorilla on yksiselitteiset ohjeet:

– Jos näet katolla nuoria, soita hätäkeskukseen (112). Jos tunnistat nuoret, harkitse lastensuojeluilmoituksen tekemistä.

Jaakkola kannustaa ottamaan lastensuojeluun yhteyttä myös siinä tapauksessa, jos tuntuu, ettei ole keinoja vaikuttaa oman lapsen tai nuoren tekemisiin.

– Monelle kaveri on kotia suurempi auktoriteetti. Jos keskusteluyhteys on katkennut, apua kannattaa reilusti pyytää, että tilanne saadaan pysäytettyä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .