Hengenvaarallista lääkettä takavarikoitu myös Jyväskylässä – 10 000 kertaa morfiinia vahvempaa

Uutta huumaavaa ja erittäin vaarallista lääkeainetta karfentaniilia on Keskisuomalaisen tietojen mukaan takavarikoitu Jyväskylässä. Tulli tiedotti tiistaina tehneensä alkukesän aikana useampia takavarikoita. Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen ei kuitenkaan yksilöinyt tapauksia toistaiseksi tarkemmin.

Tiedottamalla takavarikoista Tulli halusi Sinkkosen mukaan varoittaa ihmisiä aineen hengenvaarallisuudesta. Karfentaniili on vaikutuksiltaan vahvin tunnettu opioidi, joka on jopa 10 000 kertaa morfiinia voimakkaampaa. Ainetta on myyty muissa maissa huumeena ja näin epäillään tehtävän myös Suomessa.

Jo pieni annos on kuolettava

Laillisesti ainetta käytetään muun muassa norsujen nukuttamiseen. Aikuiselle ihmiselle tappava annos ainetta on noin 0,03 milligrammaa. Vastaavasti esimerkiksi heroiinin tappava määrä on 30 milligrammaa.

Kesäkuun loppuun mennessä takavarikoista ovat kertoneet myös muiden muassa Ruotsi, Belgia, Latvia, Liettua, Viro, ja Iso-Britannia. Tullin mukaan karfentaniilin käyttöön on liittynyt kuolemantapauksia Euroopassa.

Myös Suomessa on ollut kaksi tapausta, joissa vainajasta on löytynyt karfentaniilia viime vuoden lopulla. Vainajista on löytynyt kuitenkin myös muita vaarallisia aineita.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .