Henkilöllisyyden todistaminen muuttui vuodenvaihteessa – katso tästä, missä pärjäät ajokortilla ja missä tarvitset passin

Ajokortti ei kelpaa henkilöllisyyden todistamiseen vuodenvaihteen jälkeen silloin, kun henkilö on hankkimassa itselleen uutta vahvaa sähköistä tunnistamisvälinettä.

Taustalla on lainmuutos, joka koskee käytännössä uusien verkkopankkitunnusten, mobiilivarmenteen tai kansalaisvarmenteen hakemista, mitä varten henkilöllisyyden todistamiseen käyvät ainoastaan viralliset henkilötodistukset. Niitä ovat passi ja henkilökortti.

Muutos on aiheuttanut hämmennystä siitä, missä tilanteissa henkilöllisyyden tai iän todistamiseen kelpaa jatkossa mikäkin asiakirja.

1. Pankit.

Uusia verkkopankkitunnuksia hakiessasi tai tehdessäsi jo voimassa olevaan sopimukseesi muutoksia, todennetaan henkilöllisyytesi passilla tai henkilökortilla. Vanhojen asiakkaiden ei tarvitse erikseen käydä tunnistautumassa, eikä toimenpiteitä edellytetä.

2. Mobiili- ja kansalaisvarmenne.

Kun puhelimessasi on mobiilivarmenne tai sinulla on kansalaisvarmenne, voit tunnistautua ja asioida eri verkkopalveluissa puhelinnumerollasi ja valitsemallasi tunnusluvulla.

Mobiilivarmenteen saat hankittua mobiilioperaattoriltasi. Hankkiessasi puhelimesi SIM-kortille mobiilivarmennetta varmistetaan henkilöllisyys netistä hankit­taessa pankkitunnusten avulla ja palvelu­pisteessä passilla tai henkilö­kortilla.

Kansalaisvarmenne sisältyy poliisin myöntämään henkilökorttiin. Sen käyttöönotto edellyttää erillistä aktivointia, johon tarvitset tietokoneen, kortinlukijan, kortinlukijaohjelmiston ja aktivointitunnusluvun.

3. Poliisi.

Noutaessasi uutta passia tai henkilökorttia tarvitset henkilöllisyyden varmistamiseksi voimassa olevan passin tai henkilökortin. Poliisi voi erikseen sallia noudon myös passilla tai henkilökortilla, jotka ovat menneet vasta vähän aikaa sitten vanhoiksi.

Asiakirjan noutaminen on mahdollista myös valtakirjalla, jonka haltijalla on oltava voimassa oleva passi tai henkilökortti, sekä ns. virastotoimituksena poliisiasemalta, jolloin tunnistamiseen voidaan käyttää noudettavaa asiakirjaa.

4. Äänestäminen.

Henkilöllisyytesi voit todistaa vaalivirkailijalle esittämällä passin, henkilökortin, ajokortin tai kuvallisen Kela-kortin.

Henkilöllisyystodistusta ei kuitenkaan vaadita ehdottomasti, jos äänestäjän henkilöllisyys on todennettavissa muutoin varmasti. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi jos vaalilautakunnan jäsen tuntee äänestäjän.

5. Posti.

Voit noutaa sinulle saapuneen paketin tai kirjatun kirjeen Postista edelleen todistamalla henkilöllisyytesi passin ja henkilökortin ohella ajokortilla sekä mobiiliajokortilla.

6. Apteekit.

Saat sinulle määrätyt lääkkeet esittämällä ajokortin, Kela-kortin tai yhteenvedon sähköisestä reseptistä. Voit hakea lääkkeitä myös toisen henkilön puolesta, kun mukanasi on yhteenveto sähköisestä reseptistä.

Reseptin uusiaksesi tai mitätöidäksesi tarvitset myös henkilöllisyystodistuksen tai toisen henkilön asiaa hoitaessasi valtakirjan.

7. Kaupat ja ravintolat.

Alkoholi- tai tupakkatuotteita ostaessasi voit todistaa ikäsi henkilökortilla, passilla, ajokortilla tai mobiiliajokortilla.

Myös ulkomaiset kuvalliset henkilökortit, passit tai ajokortit kelpaavat iän todistamiseen, jos ne eivät vaikuta helposti väärennettäviltä.

Vähittäismyyntiluvan haltija voi itse määritellä hyväksyykö se iän todistamiseen myös muita viranomaisten myöntämiä kuvallisia asiakirjoja.

8. Matkustaminen.

EU:n jäsenvaltiossa ja Schengen-alueella matkustaessasi sinulla on oltava mukana hyväksytty ja voimassa oleva matkustusasia­kirja eli passi tai henkilökortti.

Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin välillä vallitsee henkilöiden vapaa liikkuvuus. Pohjoismaiden kansalaisena et tarvitse matkustusasiakirjaa, kun liikut muissa Pohjoismaissa. Sinun on kuitenkin tarvittaessa pystyttävä todistamaan henkilöllisyytesi ja kansalaisuutesi.

Lentoliikenteessä lentoyhtiöiden omat turvallisuusmääräykset voivat kuitenkin edellyttää passin tai henkilökortin käyttämistä matkustusasiakirjana. Esimerkiksi Finnair hyväksyy oman tiedotteensa mukaan ajokortin.

Lähteet: Viestintävirasto, Finanssi­ala ry, poliisi, oikeusministeriö, Posti, Apteekkariliitto, Valvira, Telia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .