Henkilötietojen käsittelyyn pureutuva tietosuojalaki etenee eduskuntaan

Tietosuojalakia on tarkoitus soveltaa rinnakkain EU:n asetuksen kanssa.

Henkilötietojen käsittelyä koskeva tietosuojalaki etenee eduskuntaan. Hallitus on antanut esityksen EU:n yleistä tietosuoja-asetusta täydentävästä lainsäädännöstä.

Tietosuojalakia on tarkoitus soveltaa rinnakkain EU:n asetuksen kanssa. Henkilötietojen käsittelyn perusperiaatteet säilyvät asetuksessa pääosin nykyisellään.

Lakiesityksessä esitetään muun muassa, että alle 13-vuotias tarvitsisi vanhempien suostumuksen henkilötietojensa antamiseen esimerkiksi sosiaalisen median palveluissa. Ikäraja olisi matalampi kuin tietosuoja-asetuksessa, jossa raja kulkee 16 vuodessa.

Lisävoimia tietosuojavaltuutetulle

Esitys on tuomassa lisätyövoimaa tietosuojavaltuutetun toimistoon. Tietosuoja-asetuksen viranomaistehtävät aiotaan keskittää tietosuojavaltuutetulle, ja toimistoon ehdotetaan perustettavaksi yksi tai useampi apulaistietosuojavaltuutetun virka sekä viisijäseninen asiantuntijalautakunta.

Esityksen luonnos sai helmikuussa kylmää kyytiä lainsäädännön arviointineuvostolta. Neuvosto moitti muun muassa sitä, että luonnoksen perusteella ei pystynyt muodostamaan käsitystä lain taloudellisista ja yhteiskunnallisista vaikutuksista. Oikeusministeriön mukaan lausunnon jälkeen esitykseen lisättiin kuvaus EU:n tietosuoja-asetuksen keskeisestä sisällöstä ja arviointi asetuksen vaikutuksista yrityksiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.