Henkilötietojen suojaa halutaan parantaa – tietosuojavaltuutetulle lisävoimia

Eduskuntaan edenneessä tietosuojalaissa esitetään, että alle 13-vuotias tarvitsisi vanhempien suostumuksen henkilötietojen antamiseen somessa.

Kuluttajan on jatkossa helpompi selvittää mahdollisia ongelmatilanteita esimerkiksi toisessa EU-maassa sijaitsevan verkkokaupan kanssa, kun EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen soveltaminen alkaa toukokuussa. Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio summaa STT:lle, että asetus yhdenmukaistaa henkilötietojen käsittelyä unionin alueella.

EU-asetusta täydentävä tietosuojalaki eteni torstaina eduskuntaan. EU-asetuksessa henkilötietojen käsittelyn perusperiaatteet säilyvät pääosin nykyisellään, mutta tavoitteena on parantaa henkilötietojen suojaa. Käyttäjän oikeus poistattaa henkilötietojaan eri palveluista vahvistuu ja tietojen siirtäminen järjestelmästä toiseen helpottuu.

Tietosuojalaissa hallitus esittää muun muassa, että alle 13-vuotias tarvitsisi vanhempien suostumuksen henkilötietojensa antamiseen esimerkiksi sosiaalisen median palveluissa. Ikäraja olisi matalampi kuin tietosuoja-asetuksessa, jossa se kulkee 16 vuodessa.

Avaa ovia menijöille ja tulijoille

Yritysten kannalta aiempaa yhtenäisemmät säännöt tietosuoja-asioissa helpottavat toiminnan laajentamista muihin EU-maihin. Tietosuojavaltuutettu Aarnio arvioi, että asetus tuo myös lisää kilpailua Suomeen.

Tietosuoja-asetuksen viranomaistehtävät aiotaan keskittää tietosuojavaltuutetulle. Lakiesityksessä ehdotetaan, että tietosuojavaltuutetun toimistoon perustetaan yksi tai useampi apulaistietosuojavaltuutetun virka sekä viisijäseninen asiantuntijalautakunta.

– Suomessa resurssien lisäämistarve on aika maltillinen moneen muuhun maahan verrattuna, Aarnio sanoi.

Esimerkiksi Irlannissa tietosuojavaltuutetun toimiston henkilöstöä on moninkertaistettu, sillä maa on monen kansainvälisen it-jätin tukikohta Euroopassa.

Tietosuojalain luonnos sai helmikuussa kylmää kyytiä lainsäädännön arviointineuvostolta. Oikeusministeriön mukaan lausunnon jälkeen esitykseen lisättiin kuvaus EU:n tietosuoja-asetuksen keskeisestä sisällöstä ja arviointi asetuksen vaikutuksista yrityksiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.