Henkirikosten määrä laskussa – Tässä puhuttavimmat murhamysteerit

Viime vuosien aikana henkirikosten määrä Suomessa on ollut laskusuunnassa, ilmenee Poliisiammattikorkeakoulun tilastoista.

Kun vuoteen 2006 mennessä Suomessa tehtiin noin 140 henkirikosta vuodessa, 2000-luvulla määrä on laskenut 120:een. 2010-luvulla määrä on laskenut entisestään: henkirikoksia on tehty Suomessa hieman yli 100 vuotta kohden.

Vuonna 2014 henkirikosten ja niiden yritysten yhteismäärä kuitenkin kääntyi taas nousuun. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen mukaan määrä selittyy osin muutamilla yksittäistapauksilla ja osin vuoden 2013 alhaisella määrällä. Vuonna 2014 murhan yritysten määrä tuplautui aiempaan verrattuna.

Lue viime vuoden poikkeuksellisista tilastoista lisää sunnuntain Keskisuomalaisesta.

Muutamat mysteerit kalvavat Keski-Suomea

Henkirikoksista lähes kaikki selvitetään. Joku jää kuitenkin aina arvoitukseksi ja kummittelemaan arkistoihin ratkaisua odottaen. Murha ei vanhene koskaan, ja siksi tutkinta-aineistot ja todisteet säilytetään odottamassa uusia vihjeitä ja uutta avausta tutkimuksessa.

Keskusrikospoliisin tilastoissa mainitaan seitsemän selvittämätöntä henkirikosta Keski-Suomessa ennen vuotta 2006. Vanhin näistä on vuodelta 1957. Lisäksi paikallispoliisilta löytyy tieto selvittämättömistä surmista Jyväskylässä vuonna 1945 ja Keuruulla vuonna 1927. Poliisiammattikorkeakoulun tilastojen mukaan 2000-luvulla selvittämättömiä henkirikoksia on Keski-Suomessa tehty kaksi, vuosina 2006 ja 2007.

Keskisuomalaisen juttusarja käy läpi maakunnan murhamysteereitä sekä Jyväskylää 1959 ravistelleen Tulilahden kaksoissurman. Tarinat kertovat tapaukset niin kuin ne ovat aikanaan poliisin pöytäkirjoihin, lehtien sivuille ja ihmisten mieliin piirtyneet.

Murhamysteerisarjan osat julkaistaan joka sunnuntai Keskisuomalaisen verkkopalvelu KSML.fi:ssä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .