Henna Virkkunen: Työttömyys voi toimia kasvualustana ääriliikkeille ja rikollisuudelle

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.) nosti vappupuheessaan esiin nuorisotyöttömyyden ja nuorten työllistymisen haasteet. Nuorisotyöttömyyden hoito on yksi Euroopan suurimmista kysymyksistä, Virkkunen sanoi.

– Ilman näköalaa paremmasta, ilman toivoa ihmisellä on vain vähän. Pienistä valonpilkahduksista huolimatta nuorisotyöttömyys koskettaa yhä miljoonia eurooppalaisia.

Virkkunen puhui Jyväskylän Kirkkopuistossa Kauko Tuupaisen järjestämässä perinteisessä Speaker's Cornerissa. Tilaisuudessa puhuivat myös Jouni Vauhkonen (vihr.), Kauko Isomäki (ps.) ja Juhani Starczewski (ex-kd.). Poliittisesti argumentoidun puheen paikallinen areena toteutuu nyt viidettäkymmenettä kertaa, ja samalla Kauko Tuupainen juontaa sen viimeistä kertaa.

Puheessaan Virkkunen muistutti, että Euroopan vanheneva manner tarvitsee kipeästi työvoimaa, sillä jo vuoteen 2020 mennessä eläköityy seitsemän miljoonaa eurooppalaista.

– Työttömyys on inhimillinen ja taloudellinen kriisi, mutta pahimmillaan se voi toimia myös kasvualustana ääriliikkeille ja rikollisuudelle. On päättäjien tehtävä luoda uskoa tulevaan, mutta tarvitaan myös konkreettisia toimia, joilla nuorisotyöttömyys nujerretaan, Virkkunen sanoi.

Osittain ongelma muodostuu siitä, etteivät avoimet työpaikat ja työttömät nuoret löydä toisiaan. Tehokkain tapa työttömyyden ehkäisemiseen on koulutus, Virkkunen muistutti.

– Aiemman yksilöllisen osaamisen tunnustaminen, tutkintorakenteen päivittäminen vastaamaan tulevaisuuden työelämän vaatimuksia ja siirtyminen näyttötutkintoihin ovat erinomaisia uudistuksia. Pidän myös hyvänä, että jatkossa opiskelemaan voi hakea oman elämäntilanteen mukaan, ei kalenteria tuijottamalla.

Hänen mukaansa ammatillisen koulutuksen reformista voidaan katsoa mallia myös muissa Euroopan maissa.

– Elämässä ei aina voi kulkea suorinta reittiä, vaan mutkat kuuluvat asiaan ja ovat välillä jopa välttämättömiä. Osaamisen päivittäminen vain puuttuvilta osin on fiksu uudistus niin opiskelijan kuin työmarkkinoidenkin näkökulmasta. Se myös nopeuttaa pääsyä koulunpenkiltä työmarkkinoille”, Virkkunen totesi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .