Heppatyttö Henna Virkkunen jatkaa Brysselissä – "Jos Suomi voittaa, niin torilla tavataan"

”Hyvä Henna! Eurooppa tarvitsee yksisarvisia!”

Henna Virkkunen heilutteli hyväntuulisena kampanjatiimiltään lahjaksi saamaansa pehmoyksisarvista kokoomuksen vaalivalvojaisissa Helsingin Kampinkeskuksessa kahdeksan jälkeen. Vielä viisi vuotta sitten Virkkusen läpimenoa piti jännittää ääntenlaskun aikana, mutta tällä kertaa viisivuotiskausi europarlamentissa varmistui hyvissä ajoin.

Virkkunen keräsi yli 70 000 ääntä, yli 26 000 enemmän kuin edellisellä kerralla.

– Se oli tosi erilainen ilta. Johdin epäsuosittua kuntauudistusta ja olisin jatkanut ministerinä, jos en olisi tullut valituksi, Virkkunen muisteli.

Seuraavan tunnin aikana jyväskyläläinen otti vastaan kymmeniä onnitteluita ja toisteli haastatteluissa rauhallisella äänellä, että ”olen iloisella fiiliksellä” ja ”tätähän minä tavoittelinkin”. Yksisarvinen symboloi hänen taustajoukkojensa mukaan Virkkusen huumorintajua, rohkeutta ja taustaa ”heppatyttönä”.

Lisäksi Virkkusen tammalle oli syntynyt keskiviikkona uusi varsa Hankasalmella sijaitsevalle tallille.

– Kampanjointia on vähän haitannut se, että olen tuijottanut koko ajan videoita varsastani. Se on ihana, Virkkunen naureskeli ravintola Maxinessa.

Toinen kausi on ollut pitkään Virkkusen tähtäimessä. Hänen mukaansa Brysseliin ei kannata hakea vain yhdeksi kaudeksi, koska kokemuksen myötä mahdollisuudet viedä asioita eteenpäin kasvavat.

Virkkunen itse on kokenut ammattipoliitikko ja kuuluu EU-parlamentin suurimpaan ryhmään EPP:hen. Silti vaikutusvallan hankkiminen esimerkiksi teollisuus- ja energiavaliokunnassa on ottanut oman aikansa.

– En sano, että pitää lähteä nollasta. Mutta pienessä Suomessa tehty karriääri ei ihan hirveästi paina, kun istutaan Ranskan entisen puolustusministerin ja Puolan ict-ministerin kanssa, Virkkunen kuvaili.

Toisaalta europarlamentti on hänen mukaansa poliitikon unelmatyöpaikka.

– Saa valita vapaasti ne asiat, joihin keskittyy, eikä ole esimerkiksi hallitus–oppositio asetelmaan liittyviä kahleita, Virkkunen analysoi.

Hän otti uudet keskisuomalaiset kollegansa ilahtuneena vastaan. Maakunnan poliitikkojen välinen yhteistyö riippuu Virkkusen mukaan kolmikon valiokuntapaikoista.

– Aktiiviset kontaktit Brysseliin auttavat kuitenkin Keski-Suomea. Minun luonani on käynyt etenkin oppilaitosten ja kuntien edustajia, Virkkunen kertoi.

Virkkusen ilta jatkui vaalivalvojaisten jälkeen Suomen jääkiekko-ottelun kisastudioon hänen puolisonsa Matti Mäkisen ja Väinö-poikansa kanssa. Aamukuudelta vuorossa oli aamutelevision haastattelu, mutta perheen miesväki oli vannottanut, että Henna lähtee heidän mukaansa juhlimaan voittoa.

– Jos Suomi voittaa, niin torilla tavataan.

Maanantai-illaksi Virkkunen aikoi ehtiä Jyväskylään katsomaan poikansa pesäpallo-ottelua. Vaalien jälkeen luvassa on noin viikon hengähdystauko ennen kuin europarlamentin ryhmät alkavat järjestäytyä Brysselissä. Takana on Virkkusen mukaan satoja vaalitilaisuuksia noin 80 000 euron budjetilla.

– Jospa ehtisin pestä vähän pyykkiä, Virkkunen suunnitteli.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .