Hevosenlihakohu herätti Euroopan elintarvikevalvonnan

Hevosenlihakohu antoi elintarvikealan valvontaviranomaisille potkun, jonka voimaa hyödynnetään vastakin.

Ylitarkastaja Annika Nurttila elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta sanoo skandaalin herättäneen pohtimaan tilannetta, jossa markkinoilla on tieten tahtoen säädöksiä rikkovia toimijoita. Perinteisesti valvonta on kohdistunut terveyshaittojen ehkäisemiseen.

Lihasektorin laajat petokset edellyttävät hyvin organisoitua ja ammattimaista ylikansallista toimintaa. Nurttila toivookin jo alkaneen yhteistyön elintarvikevalvonnan, poliisin, tullin ja verohallinnon kanssa syvenevän.

Nurttila kertoo Euroopan unionin vastaavan rikollisten heittämään haasteeseen tosissaan. Komissio on mm. tehnyt ison toimintasuunnitelman petosten ehkäisemiseksi.

Saarioisten laatujohtaja Anneli Hautaniemi kertoo skandaalin tuoneen muutoksia yrityksen käytäntöihin, vaikka kohu ei yritystä koskenutkaan.

- Me olemme tehneet päätöksen, että alkuperämaa tulee pakkauksiimme aina.

Atrian viestintäpäällikkö Hanne Kortesoja kertoo, että heillä kohu ei ole aiheuttanut muutoksia, koska liha tulee omista teurastamoista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.