Hienoa solidaarisuutta: Koululaiset juoksivat syöpää sairastavien lasten hyväksi – oppilaat hiekoittivat reitinkin itse

Koululaiset ovat juosseet tänään perjantaina kerätäkseen rahaa syöpää sairastavien lasten hyväksi ympäri Suomen. Team Rynkeby - God Morgonin hyväntekeväisyystempaus on koko Pohjoismaiden laajuinen.

Idea on simppeli: kouluaiset ovat keränneet sponsoreita, jotka maksavat tietyn summan rahaa per juostu lenkki. Rahat menevät Aamu Säätiölle, joka rahoittaa lasten syövän tutkimusta ja hoitojen kehittämistä.

Jyväskylän alueelta mukana on 3 782 oppilasta 12:ta koulusta.

Haastava keli

Juoksut pyörähtivät käyntiin aamuyhdeksältä ja jatkuvat koko päivän.

Perjantaille osunut varsin huhtikuinen keli oli tehdä juoksemisesta haastavaa. Juoksureitit, jotka kulkevat koulusta riippuen joko kokonaan tai osin kevyen liikenteen väylillä, ovat olleet sohjoiset tai liukkaat.

Esimerkiksi Nenäinniemen koululla koululaiset ovat itse hiekoittaneet reittiä pienillä hiekkasangoilla, kertoo paikalla kannustamassa ollut Jyväskylän joukkueen koulujuoksuvastaava Jaana Laitila.

– Liinalammin koulu ja Kuokkalan yhtenäiskoulu ilmoittivat tapahtumassa alkuviikosta Destialle, josta tultiin hiekoittamaan ja auraamaan kevyen liikenteen väylät, Laitila kertoo.

Nenäinniemen juoksut saatuun juostua aamupäivällä. Suurin osa oppilaista juoksi noin 600 metrin lenkin yli 10 kertaa.

– Kysyin, mikä oppilaista oli parasta tässä tapahtumassa. Vastasivat, että juoksu!

150 lasta sairastuu syöpään vuosittain

Laitila kertoo, että syöpää sairastavat lapset koskettavat oppilaita. Suomessa 150 lasta sairastuu syöpään vuosittain, eli monessa koulussa se on tuttua.

Ehkä osin siksi tänä vuonna tempauksessa mukana olevien koulujen määrä lähes tuplaantui viime vuoteen verrattuna. Mukana on koko maasta 64 koulua ja yli 16 000 oppilasta.

Viime vuonna koulujuoksu järjestettiin ensimmäisen kerran. Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa tapahtuma järjestettiin neljättä kertaa.

– Tanskasta taitaa kohta olla kaikki koulut mukana, Laitila toteaa.

Viime vuonna Pohjoismaat keräsivät yhteensä 1,9 miljoonaa syöpää sairastavien lasten hyväksi. Tämän vuoden lukemat selviävät 20. huhtikuuta.

Päätapahtuma matka Pariisiin

Team Rynkebyn päätapahtuma on vuosittain Pariisiin pyöräily, jolla kerätään niin ikään rahaa syöpää sairastaville lapsille. Tänä vuonna Jyväskylän joukkueessa on mukana 27 pyöräilijää, jotka lähtevät matkaan 27. kesäkuuta. Perille Pariisiin tullaan 7.7.

– Sponsorien rahat menee lyhentämättömänä hyväntekeväisyyteen. Kaikki kulut maksamme itse, Laitila sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.