Hiippailiko Jyväskylän Ristonmaalla ilves vai tukeva kotitiikeri? Kissaeläin tallentui asukkaan riistakameraan

Jyväskylän Ristonmaalla asutuksen seassa perjantaina liikkunut kissaeläin tallentui paikallisen asukkaan riistakameraan. Ristonmaan asuinalue sijaitsee lähellä Keljon kauppakeskuksia ja Ysitietä, vajaan neljän kilometrin päässä kaupungin keskustasta.

 

– Vaikuttaa ilvekseltä, koska on noin suuri, pohti riistakameran omistaja Kari Saarinen.

Saarisen kotipihassa oleva riistakamera on ollut samalla paikalla kesät talvet noin viiden vuoden ajan. Kameran kuvaan on tallentunut vuosien varrella muitakin eläimiä: kissoija, siilejä, lintuja, oravia, rusakoita, supikoiria ja jopa metsäpeurapariskunta.

– Tuo epäilemäni ilves on mielestäni kookkaampi kuin aikaisemmin näkyneet kissat ovat olleen. Myös eläimen jalat ovat pidemmät, Saarinen pohtii.

 

Jyväskylän seudun riistanhoitoyhdistyksestä todetaan, ettei ilveksen näkeminen kaupunkialueella ole nykyään enää mikään ihme. Ilvekset ovat siirtyneet kaupunkiin rusakoiden eli helpon ruoan perässä. Ilveskanta on vahva ja ilvekset urbanisoituneet siinä määrin, että niihin voi törmätä mitä erikoisemmissa ympäristöissä.

Esimerkiksi kerran petoyhdyshenkilölle ilmoitettiin ilveshavainnosta Laajavuoren parkkipaikalla: alueen halki oli jolkotellut ilmeisesti emo ja kaksi poikasta. Yhdistyksestä arvellaan, että emo oli opettanut poikasiaan nappaamaan rusakoita.

Tänä vuonna rusakoita on paljon, joten ilveksiäkin on paljon, yhdistyksestä todetaan.

Kuvan eläintä petoyhdyshenkilö ei kuitenkaan uskoisi ilvekseksi sen pienen koon vuoksi. Vieressä olevaan matonpuistelutelineeseen verrattuna eläin näyttää melko pieneltä ilvekseksi. Myös jalat ovat lyhyet suhteessa yläkroppaan.

– Tukevan oloinen kotitiikeri, petoyhdyshenkilö arvelee.

Riistapäällikkö Olli Kursulan mukaan eläin puolestaan näyttää ilvekseltä.

– Koko, tupsukorvat ja töpöhäntä, Kursula luettelee ilveksen tuntomerkkejä.

Kuvassa vertailun vuoksi Jussi Murtosaaren kuvaama ilves.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .