Himoksen kiistaa verrataan jo Kittilään – vuokrasopimus etenee harkintaan

Hiihtokeskus Himosvuori Oy:n vuokrasopimuksen uusiminen siirtyy teknisen lautakunnan käsittelyyn, päätti Jämsän kaupunginvaltuusto maanantaina äänestyksen jälkeen.

Tekninen lautakunta ottaa kantaa ulkopuolisen neuvottelijan palkkaamiseen ja siihen, kuinka vuokrasopimuksen uusimis­asiaa viedään jatkossa eteenpäin.

Arja Paakkasen (vas.) tekemä ja useiden valtuutetujen kannattama vastaesitys oli, että kaupunginhallitus ottaisi uudelleen kantaa neuvottelujen käynnistämiseen. Esitys hävisi äänin 33–8, yksi äänesti tyhjää.

Jyrki Kokko (uj.) ja kymmenen muuta allekirjoittajaa jättivät Hiihtokeskus Himosvuori Oy:n vuokrasopimuksen uusimista koskevan valtuusto aloitteen viime lokakuussa. He toivovat, että neuvottelujen johtoon saataisiin ulkopuolinen vetäjä.

Myös hiihtokeskus toivoo sopimuksen uusimista ja toivoo myös erillisen kehittämissopimuksen solmimista kaupungin kanssa. Hiihtokeskuksella vuokralla oleva alue on noin 18,6 hehtaaria. Nykyinen vuokrasopimus päättyy 1.8.2055.

Himoksen tilanteesta on keskusteltu Jämsässä jo pitkään ja alueen maankäyttöä on puitu myös useissa eri oikeusasteissa.

– Meillä on oikeuden päätökset, jotka sitovat valmistelutyötä eteenkinpäin, Kari Stenlund kommentoi valtuustossa.

Asiasta käytiin vilkas keskustelu, jonka yhteydessä tilannetta verrattiin kahteen otteeseen Kittilän tilanteeseen. Useita Kittilän luottamusmiehiä epäillään parhaillaan virka-aseman väärinkäyttämisestä.

– Haluaisin ottaa kantaa siihen, miten aloite on edennyt. Kittilässä oli samanlaisia piirteitä kuin tämän prosessissa. Kun aloite jätetään, virkamiehillä on puoli vuotta työaikaa. Siihen ei poliitikkojen pidä vaikuttaa niin kuin nyt on tehty. Minulla ei ole mitään Himoksen kehittämistä vastaan, mutta asiat on hoidettava oikein, Piritta Rantanen (sd.) sanoi.

Pekka Katajan (ps.) ja Ulla Patrosen (sd.) mukaan osa valtuutetuista on astumassa kaltevalle pinnalle.

– Minkä verran poliitikkojen on vara ryhtyä yksittäisen yrityksen juoksupojiksi. Valtuustoaloitteen kautta ajetaan yhden yrityksen asiaa, pidän tätä lainvastaisena, Kataja muistutti.

Myös muun muassa Veli-Markku Nieminen (kok.) ja Jouni Kotiaho (ps.) toivoivat laillisessa järjestyksessä pysymistä.

Aloitteen tekijät ja vastaesityksen kannattajat puolestaan toivoivat, että pitkään jumissa ollut neuvottelutilanne saataisiin vihdoin ratkaistua.

– Kyse on ymmärrysongelmasta, osapuolet eivät puhu samasta asiasta. Kun tarpeeksi pitkään on mieltä pahoitettu, ei asiasta päästä eteenpäin. Kehittämisen halu on kuitenkin kummallakin puolella, Tarja Uusipaasto (kesk.) sanoo.

– Olemme porukalla ymmärtäneet, että kemiat eivät täsmää. Ei ole oikein muuta vaihtoehtoa kuin pyytää ulkopuolista apua, Jyrki Kokko kommentoi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .