Historia osoittaa sosiaaliturvan isojen uudistusten vaikeuden

Sosiaaliturvan täysremontti vertautuisi toteutuessaan sote-uudistuksen kaltaiseen urakkaan. Historia osoittaa uudistusten vaikeuden. Esimerkiksi vuosikymmen sitten sosiaaliturvan uudistusta puitiin Sata-komiteassa, jonka lopputuloksesta poimittiin vain pieniä muutoksia järjestelmään.

Nyt puolueilta on alkanut tipahdella kiihtyvään tahtiin ehdotuksia sosiaaliturvan uudistamisesta.  Viime kuussa keskustelua vauhditti professori Juho Saaren johtaman eriarvoisuutta pohtineen työryhmän loppuraportti, jossa esitettiin, että minimitason etuuksia yhtenäistettäisiin yhdeksi perusturvalaiksi. Tämä vähentäisi ryhmän mukaan kannustinloukkuja ja väliinputoamisia.

Tällä hallituksella ei ole enää paljon aikaa toteuttaa sosiaaliturvan uudistuksia, sillä eduskuntavaalit on tarkoitus pitää vuoden päästä. Isommat uudistukset jäävätkin seuraaville hallituksille.

Käynnissä oleva Toimi-hanke valmistelee sosiaaliturvan kokonaisuudistusta. Hanke valmistelee malleja ja vaihtoehtoja seuraavalle hallitukselle. Valmistelussa otetaan huomioon muun muassa perustulokokeilun tulokset ja kansallisen tulorekisterin tuomat mahdollisuudet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.