Hmm, mitäs täällä on? Näin kysyvät ihmiset Jyväskylässä Kävelykadun lamppukirppiksellä ja astuvat mustaan aukkoon

Jyväskylän Kävelykadulta voi nyt astua erikoiseen paikkaan, joka näyttää ensin pieneltä lamppukaupalta. Valoa ja kauniita esineitä. Vähän kuin olisi taidenäyttelyssä.

Pian sisään saavuttua eteen kuitenkin aukeaa musta aukko, jonka nähdessään ihmiset sanovat "hmm, mitäs täällä on?" ja astuvat sisään.

Käsitellään ensin huoneiston valoisa osa. Kyseessä on Valon kaupunki -tapahtumaan liittyvä lamppukirppis, jonne ihmiset ovat tuoneet lamppujaan myyntiin. Myyjät saavat hinnasta 70 prosenttia.

– Viisi minuuttia olimme ehtineet olla auki, kun ensimmäinen lamppu jo myytiin, kertovat tapahtuman järjestäjät Mari Leskinen ja Janita Mikkola Jyväskylän ammattikorkeakoulun Tiimiakatemialta.

– Ovella oli heti parinkymmenen ihmisen jono, se kyllä yllätti. Tänne mahtuisi lisääkin lamppuja, joten jos haluaa lamppunsa myyntiin, vieläkin ehtii tuoda. Esimerkiksi jalkalamppuja tuli vain yksi, ja se meni heti.

Ensiryntäyksessä myytiin kuusi lamppua, muut olivat ensimmäisen päivän jälkeen vielä ostettavissa. Forumin ja Hanko Sushin naapurissa sijaitseva kirppis on auki lauantaihin asti. Myydytkin lamput ovat yhä kävijöiden ilona, sillä järjestäjät ovat pyytäneet ihmisiä hakemaan ostoksensa vasta myöhemmin, jotta kauppa voi toimia aukioloviikon ajan valoinstallaationa.

– Olemme pyrkineet siihen, ettei tämä näytä ihan tavalliselta lamppukaupalta tai kirpparilta, vaan että täällä olisi nättejä paikkoja, joita voisi katsoa, Mikkola sanoo.

Mutta mikä on se musta aukko, johon ne kauppaan astuvat ihmiset joutuvat?

No, siellä on toinen todellisuus. Hulluja UV-värejä. Revontulia.

– Olemme täällä kuin päivänsäde ja menninkäinen. Nuo haluavat valoa, kun me etsimme pimeyttä. Yritämme luoda epätodellisen elämyksen, jonne voi hypätä arjesta, sanoo Auroras Florealis -näyttelyn taiteilija Riikka Maria Partanen.

Toinen taiteilija, Määzig Mic, lymyilee jossain pimeässä lohikäärmeen kanssa.

Lamppukirppis on avoinna tällä viikolla tiistaina ja keskiviikkona kello 14-18, torstaina ja perjantaina kello 15-22 sekä vielä lauantaina kello 13-20 osoitteessa Kauppakatu 20.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .