Hollantilainen asiantuntija suosittelee Suomelle eutanasian laillistamista

Laillistamista koskevan kansalaisaloitteen käsittely loppusuoralla eduskunnan valiokunnassa.

Hollantilainen eutanasia-asiantuntija ja lääkäri Rob Jonquiere suosittelee Suomelle eutanasian laillistamista. Jonquiere esiintyi tiistaina Helsingissä eutanasian laillistamista koskevan kansalaisaloitteen ajajien järjestämässä tilaisuudessa.

Jonquieren mukaan lääkärit harjoittavat eutanasiaa myös Suomessa, vaikka se ei olekaan laillista.

– Lääkärit auttavat potilaitaan erilaisin tavoin. Sitä tapahtuu kaikkialla maailmassa, ja uskon että sitä tapahtuu myös Suomessa. Siitä ei tiedetä, koska lääkärit, jotka sitä tekevät eivät puhu siitä, Jonquiere sanoi STT:lle.

– Kun eutanasia laillistetaan, siitä voidaan puhua avoimesti. Kun se on laitonta, kukaan ei puhu siitä. On parempi, että eutanasiaa harjoitetaan läpinäkyvästi ja tapaukset raportoidaan kuin että sitä harjoitetaan pimennossa.

Eutanasia eli kärsivän potilaan auttaminen kuolemaan on ollut laillista Hollannissa vuodesta 2002. Jonquiere oli mukana valmistelemassa maan eutanasialainsäädäntöä vuosituhannen vaihteessa. Hollannissa oli raportoituja eutanasiatapauksia viime vuonna noin 6 600.

Eutanasian laillistamista koskevan kansalaisaloitteen käsittely on loppusuorallaan eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Valiokunnan on määrä keskustella asiasta seuraavan kerran ensi perjantaina.

Kansalaisaloitteen puuhamiehinä ovat olleet ex-kansanedustajat Henrik Lax, Esko Seppänen, Osmo Soininvaara, Ilkka Taipale ja Iiro Viinanen.

Hollannin eutanasialainsäädännön valmisteluun keskeisellä tavalla osallistunut lääkäri Rob Jonquiere puhui tiistaina eutanasian laillistamista koskevan kansalaisaloitteen tiedotustilaisuudessa Helsingissä. Kuva: Pasi Autio
 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.