Hormuzinsalmi heijastuu Pohjanmaalle asti – polttoaineiden hinnat kasvussa, mutta vuoden huippua ei ole vielä ylitetty

Polttoaineiden hinnat ovat olleet EU-maissa nousussa heinäkuussa, ja tuoreeltaan on nähty myös Persianlahden tilanteen vaikutusta, arvioi Suomen Bensiinikauppiaitten ja Liikennepalvelualojen liiton (SBL) hallituksen puheenjohtaja Juha Yli-Kesäniemi.

–  Nyt on taas pientä selkkausta tuolla, öljytankkereja kaapattu ja muuta. Se näkyy äkkiä, jos pikkuisenkin raakaöljyn hinta nousee, verovaikutus nostattaa hintaa. Hinta on noussut muutama sentin muutamassa päivässä, ja ylöspäin on ollut suunta, Nesteen omistajakauppiaana Alajärvellä Etelä-Pohjanmaalla työskentelevä Yli-Kesäniemi kertoo.

Iranin vallankumouskaarti kertoi myöhään perjantaina ottaneensa haltuunsa Britannian lipun alla purjehtivan ruotsalaisvarustamon tankkerin Hormuzinsalmessa. Britannian mukaan Iran pysäytti Persianlahdella myös toisen tankkerin, mutta Iran on kiistänyt tämän.

Raakaöljyn markkinahinnat lähtivät terävään nousuun uutisten jälkeen perjantaina, kertoi Financial Times.

Bensa halvempaa Virossa

Suomessa 95-oktaaninen bensiini oli heinäkuun puolessavälissä EU-maiden viidenneksi kalleinta. Asia käy ilmi Euroopan komission polttoaineiden hintatilastosta. 95-oktaanisen ilmoitettu keskihinta 15. heinäkuuta oli 1,56 euroa litralta. Suomen edellä olivat Italia (1,60), Kreikka (1,62), Tanska (1,66) ja Hollanti (1,69).

EU-maiden halvinta bensiiniä oli tarjolla Bulgariassa (1,11), Romaniassa (1,18) ja Unkarissa (1,20). Halvinta dieseliä tankattiin samaan aikaan Bulgariassa (1,11), Liettuassa (1,14), ja Latviassa (1,18).

Hintaeron huomaa erityisesti Viroon suuntaava automatkailija, sillä Virossa bensiiniä tankattiin viikon alussa 1,36 eurolla litralta, eli 20 senttiä halvemmalla kuin Suomessa. Dieselin kohdalla erotus on pienempi.

Dieselöljyn kohdalla Suomen 1,37 euron litrahinta ei nouse yhtä kärkeen, sillä kalliimpaa dieseliä tankataan Ruotsissa, Britanniassa, Ranskassa, Italiassa, Belgiassa ja Kreikassa. Ruotsissa tankattiin viikon alussa EU:n kalleinta dieseliä 1,50 eurolla litralta.

Polttoaineen hinnat eivät vielä vuoden huipun tasolla

Maailmanpolitiikan heilahteluista huolimatta polttoaineiden hinnat eivät kuitenkaan ole vielä saavuttaneet kevään huippua toukokuulta, jolloin polttoaine oli kalleimmillaan kuluvana vuonna.

Kevään hinnannousuun vaikuttivat muun muassa venäläisen öljyn laatuongelmat. 95-oktaanisen bensiinin keskihinta kävi toukokuun lopulla yli 1,6 eurossa.

Suomessa verotuksen osuus lopullisesta hintalapusta on 95-oktaanisen bensiinin kohdalla 63 ja dieselin kohdalla 53 prosenttia.

Euroopan komission polttoaineen hintatilasto perustuu jäsenmaiden ilmoittamiin tietoihin polttoaineiden keskihinnoista kullakin viikolla.

Juttua korjattu klo 12.20: Jutussa aiemmin ilmoitetut EU-alueen halvimmat bensiinin hinnat koskivat dieselöljyä, juttuun on lisätty halvimman bensiinin maat Bulgaria, Romania ja Unkari

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.