Hornetien myöhästymisistä vaaditaan selityksiä: "Tietoa taas mediasta"

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtajana toimiva entinen puolustusministeri Seppo Kääriäinen (kesk.) vaatii perusteellista selitystä Hornetien myöhästymisestä. Kääriäinen kertoo Hornetien myöhästymisen olleen "hätkähdyttävä".

– Ensin tutkitaan, sitten hutkitaan. Puolustusjohto on selityksen velkaa, Kääriäinen sanoo.

– Alueellisen koskemattomuuden turvaaminen on itsenäisen ja puolustuskyvystään huolehtivan maan perusasioita. Sen on oltava ilman aukkoja moitteettomassa kunnossa. Rahasta se ei saa olla kiinni, Kääriäinen jatkaa.

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) vakuutti lauantaina, etteivät Puolustusvoimien säästöt ole vaikuttaneet Ilmavoimien valmiustasoon. Perusteluita sille, miksi hävittäjät lähtevät tai eivät lähde tunnistuslennolle, ei kuitenkaan kerrota julkisuuteen, Haglund sanoi STT:lle.

Venäläiskoneet tunkeutuivat luvatta Suomen ilmatilaan 20. toukokuuta kello 17 ja 18. Savon Sanomien mukaan Hornetit ehtivät vastaan vasta kello 22 Suomen etelärannikkoa kohti lentänyttä venäläistä kuljetuskonetta, kun valmiustilaa oli nostettu.

Haglundin mukaan Hornetien valmiustila oli juuri sellainen kuin pitikin. Haglund kertoi lauantaina, että hävittäjien tunnistuslennot kohdistetaan ensi sijassa tunnistamattomiin koneisiin.

"Tietoa taas mediasta"

Myös eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) vaatii selvitystä tapahtuneesta.

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Salolainen aloitti puolustusministeri Haglundiin ja muihin alan päättäjiin kohdistetun rumputulen Twitter-viestillään, jossa hän sanoi ulkoasiainvaliokunnan saavan "tietoa taas mediasta".

– Pelkästään Ruotsin tapauksen valossa kiinnostaa, mikä Suomen vastaava valmius on. Minulla ainakaan ei ole tietoa, mikä Suomen valmius on. Saimme tietoa ilmatilan loukkauksista, mutta ei Suomen reagoinnista, Salolainen sanoi STT:lle.

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtajana toimiva entinen puolustusministeri Kääriäinen toimitti julkisuuteen tiedotteen, jossa hän sanoi, että puolustusjohto on selityksen velkaa.

– Poliittisten päättäjien täytyy tietää, onko Savon Sanomien väite totta vai ei. Pääministeri antoi kuvan, että Hornet kävi siivellä, Kääriäinen sanoi STT:lle.

Sekä Salolainen että Kääriäinen jättävät sen varauman, että kaikkia tietoja ei voi kertoa julkisuuteen, mutta eduskunnan ulko- ja puolustusvaliokuntien ne pitäisi saada.

Tietämättömyyttä?

Oman hämmentävyytensä tapaukseen on tuonut se, että pääministeri Jyrki Katainen kertoi ilmatilaloukkausten jälkeen Hornetien olleen tunnistustehtävällä välittömästi.

Myös puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö antoi ristiriitaista tietoa asiasta, kun arveli Ilta-Sanomille hävittäjien olleen venäläiskoneiden luona 5–10 minuutissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Haglund: "Valmiustaso tarkoitusten mukainen rauhan aikana"

IS: Katainen kertoi Hornetien reagoineen ilmatilaloukkaukseen välittömästi

Niinistö ilmatilan loukkauksista: Hetkeksikään ei voi hellittää

Presidentti Niinistö Ylellä: Oma puolustus pidettävä kunnossa

Ilmavoimien komentaja Jäämeri: "Hornet-lennot salaista tietoa"

Ilmavoimat: Ylityökertymät eivät vaikuta päivystysvalmiuteen

Savon Sanomat: Hornetit eivät ehtineet ilmatilaa loukanneiden koneiden luo

Rajavartiosto: Ilmatilaloukkausten syy lienee inhimillinen virhe

SK: Ilmatilaa loukannut kone uudenlainen hävittäjä

Puheloinen Ylellä: Ilmatilaloukkauksia ei ole syytä liioitella

Uusimmat

Kotimaa

Jyväskyläläinen Eero, 17, ajoi vaarallisesti ulos keväällä, kevari meni lunastuskuntoon – tilastoihin päätyy vain osa mopoilijoiden loukkaantumisista

Vihreät lakkauttaa puoluelehtensä – lehti tavoittaa vain pienen osan vihreistä kiinnostuneista ihmisistä, puolue perustelee ratkaisua

Kansalainen huomasi tietoturva-aukon Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin käyttämässä järjestelmässä –  sama järjestelmä käytössä muuallakin julkishallinnon organisaatioissa

Mitä ihmettä Toivakka? Kunnanjohtaja on luvannut olla kritisoimatta luottamushenkilöitä – asiantuntija pitää sopimusta laittomana

Näpistäjä iski apteekkiin: pitkäkyntinen vei kynsisakset Jyväskylässä

Kävelyreitti herätti epäilyn pettämisestä – mustasukkainen nainen puukotti miesystäväänsä ja itseään Jämsässä

Yön uutiskooste: Kolme nuorta loukkaantui ulosajossa, Turkin mukaan kurdijoukot ovat vetäytyneet sen vaatimalta alueelta

Sosiaalihuollon kantelu- ja valvontamäärissä ei tasaantumisen merkkejä

Hoitajamitoituksen toteutumiseen uskoo vain harva kansalainen – Ministeri Kiuru: Olen sitoutunut viemään uudistukseen maaliin

Kangasalan ulosajossa kahdelle matkustajalle sairaalahoitoa vaativia vammoja – nuorta kuskia epäillään useista rikoksista

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.