Hornetin korvaajaehdokkaita Helsingin yllä

Kaivopuiston kesäkuun ilmailunäytös on herättänyt huomiota ulkomaita myöten.

Helsingin Kaivopuistossa järjestetään kesäkuussa lentonäytös, joka on jo ennakkoon herättänyt huomiota maan rajojen ulkopuolellakin. Kun muun muassa Suomi 100 -sivustolla oli maininta tapahtumasta, ulkomailta alkoi tulla esiintymistarjouksia.

– Innokkaimpia tulijoita olivat britit. Aktiivisia olivat nimenomaan Hornetin korvaajaehdokkaan (Eurofighter Typhoon) edustajat, kertoi Suomen Ilmailumuseon johtaja Markku Kyyrönen.

Britanniasta Kaivopuistoon matkaa myös perinteikäs taitolentoryhmä Red Arrows, joka tunnetaan täsmällisistä muodostelmistaan. "Redsien" esiintymiseen liittyy myös historiallinen sattuma.

– Vuonna 1957 eli tasan 60 vuotta sitten Suomessa vieraili ensimmäinen ulkomainen suihkulentokoneilla lentävä ryhmä, joka oli brittiläinen. Silloin Helsingissä oli Britannian kauppaviikko, ja täällä oli paikalla jopa heidän laivastonsa ja ministerinsä. Silloin lennettiin neljällä Hunter-hävittäjällä, joka oli tuolloin alansa huippua, Kyyrönen kertoi.

Airbus ei lennä vain vaakalentoa

Kaivopuiston näytöksessä on mukana myös kaksi muuta Hornetin korvaajaksi halajavaa hävittäjää, nimittäin amerikkalainen F/A-18 E Super Hornet ja ruotsalaisten Jas 39 Gripen.

– Olemme olleet kaikkiin valmistajiin yhteydessä, mutta kun näytökseen on enää vain kuukausi aikaa sanoisin, että ilmassa ovat nuo kolme, maassa (tapahtuma-alueella edustettuna) enemmän kuin kolme, sanoi lentonäytöksen johtaja Perttu Karivalo.

Mutta ei Helsingin taivas ole pelkästään hävittäjien hallussa. Oman näytöksensä antaa myös esimerkiksi Finnairin Airbus A350, joka tuli liikenteeseen syksyllä 2015. Airbusin päälentäjä Marko Valtonen ei vielä halunnut paljastaa näytösohjelman yksityiskohtia, mutta avasi kuitenkin hieman salaisuuden verhoa.

– Valitettavasti taitolentosuorituksia ei meidän esityksessämme tulla näkemään, vaan lennämme aivan normaaliproseduurin oppien mukaan. Mutta aivan pelkkää vaakalentoakaan emme lennä, Valtonen vihjasi.

Kaivariin vapaa pääsy

Ilmailunäytöksen paikkana Kaivopuisto ei ole aivan sieltä tavanomaisimmasta päästä. Kun näytöstä alettiin vuosi sitten suunnitella, vaihtoehdot kävivät vähiin, Kyyrönen kertoi. Tämän kokoluokan näytöksen järjestäminen ei hänen mukaansa ole enää mahdollista muualla pääkaupunkiseudulla.

– Vantaalla kenttä on muussa arkikäytössä, eikä sinne ole mahdollista viedä tällaisia ihmismääriä. Toisaalta halusimme tuoda näytöksen Suomi 100 -juhlavuoden Yhdessä-teeman mukaisesti sellaiseen paikkaan, jonne yleisöllä on mahdollisimman helppo tulla, Kyyrönen kertoo.

Suomen Ilmailumuseon kaikille ilmainen näytös on 9. kesäkuuta. Ilmassa on yli 30 konetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Puuppolankoskentien liittymä valtatielle suljetaan – käyttöön tulee Salmelantien uusi liittymä ja kulku päiväkodille alittaa valtatien

Nainen tunnisti ystävältään varastetun läskipyörän ja jäljitti sillä karkuun pinkoneen varkaan Jyväskylässä

Näin Keski-Suomi varautuu koronavirukseen – tarvittaessa perutaan leikkauksia ja otetaan kirurgian osastoja infektiopotilaiden käyttöön

Katso video: tässä paras keino koronavirukselta suojautumiseen – näin peset kätesi oikein

Jämsän terveysriidan sovittelusta päätetään maanantaina – ulkopuolisen välittäjän hankkimista harkitaan

Jukka Lehtinen Keski-Suomen ely-keskuksen ylijohtajaksi

Onnibusin linja-auton matkanteko tyssäsi Jämsässä torstai-iltana – jarrut kuumenivat punahehkuisiksi

Jyväskyläläinen Mikko sai puhelun "tekniseltä tuelta" ja päätti vedättää huijaria – "Ajattelin, että keskustelen sen kanssa ja esitän tyhmää"

Hirvivahinkokorvausten määrä puolittui Keski-Suomessa – eniten korvauksia maksetaan Keuruuseen, Toivakkaan ja Kivijärvelle

Hoitajamitoitus voi jopa vähentää hoivapaikkoja – "Tiloja on, mutta asiakkaita ei paikoille voida ottaa, koska hoitajia ei ole"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.