Hornetin seuraajasta lähetetään tarjouspyyntö kaikille viidelle valmistajalle

Hävittäjäkandidaattien testaus Suomessa on tarkoitus aloittaa vuoden 2019 aikana.

Suomen nykyisten Hornetien seuraajahävittäjät aseineen on mahdollista hankkia suunnittelussa 7–10 miljardin euron kustannushaarukassa. Arvio perustuu valmistajilta Suomen tietopyyntöön saatuihin vastauksiin, jotka on alustavasti analysoitu talven aikana.

Vastauksien perusteella arvioidaan myös, että monitoimihävittäjien käyttö- ja ylläpitokustannukset voidaan kattaa nykyisen tasoisesta puolustusbudjetista. Tarkat vertailukelpoiset hinnat konetyypeille selviävät vasta tarjouspyyntövaiheessa.

Valmistajien vastaukset sisälsivät Ilmavoimien mukaan monipuolisia ratkaisuja Suomen esittämiin tarpeisiin. Hävittäjien lisäksi vastauksissa kuvataan myös yhteistoimintaa muiden miehitettyjen ja miehittämättömien ilma-alusten kanssa.

Suurin osa tuhansien sivujen laajuisista vastauksista on salassa pidettävää materiaalia.

Tarjouspyynnöt on määrä lähettää kaikille valmistajille keväällä 2018. Sitä ennen selvitystyötä jatketaan koelennoilla valmistajamaissa niin ilmassa kuin simulaattorissa.

Testaus Suomessa alkaa vuoden 2019 aikana. Valinta on määrä tehdä 2021.

 

Eri ikäisiä ehdokkaita

 

Ilmavoimien mukaan hävittäjätarjokkaat erottuvat toisistaan muun muassa häiveteknologian ja elektronisen sodankäynnin ratkaisuissa. Kaikki ovat kuitenkin sovitettavissa yhteen Ilmavoimien valvonta- ja johtamisjärjestelmään ilman suuria muutoksia.

Ehdolla nykyisten Hornetien seuraajaksi ovat Yhdysvalloista Lockheed Martinin F-35 sekä Boeingin F/A-18 Super Hornet. Lisäksi mukana on kolme eurooppalaista vaihtoehtoa: Saabin Jas Gripen E Ruotsista, ranskalaisen Dassault’n Rafale sekä yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon.

Koneiden historia on hyvin erilainen. Super Hornet, Rafale ja Typhoon ovat jo vuosia sitten vakiintuneet palveluskäyttöön. Viivästyksistä kärsineen F-35:n sarjavalmistus on vasta pääsemässä täyteen vauhtiin.

Saabin uusin Gripen malli esiteltiin jo lähes vuosi sitten, mutta koneen ensilentoa odotetaan yhä. E-mallin on lupailtu nousevan siivilleen vielä tämän vuoden aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Esperi Caren epäkohdat paljastaneen hoitajan ikimuistoinen vuosi huipentuu Linnan juhliin – Tarja Parkatti ei ole saanut ilmoituksen jälkeen töitä kotiseudultaan, mutta ei kadu

Päivällä sataa, mutta Linnan juhlien vieraat saanevat jonottaa kuivin kengin

Itsenäisyyspäivän aatto väkivaltainen Jyväskylässä – poliisilla tutkittavana kymmenkunta pahoinpitelyä

Pekkariset tänään Linnaan jo 40. kerran – Maurin lento Brysselistä laskeutuu vain tunteja ennen kättelyä

Keuruun kaupunginjohtaja Hannu Mars pyrkii Rauman nokkamieheksi – hakijoiden joukossa myös kaksi muuta keskisuomalaisittain tuttua nimeä

Rekka suistui yöllä Nelostieltä Viitasaarella ja pyyhkäisi mukaansa kylätalon kulmaa: nosto-operaatio hidastaa liikennettä useita tunteja – katso kuva

Kun Suomi on kotimaa ja sukunimi: Itsensä Miss Finlandiksi esitellyt Heidi Suomi on saanut kuulijat huvittumaan – "Se on aiheuttanut ihmetteleviä katseita"

Mies kuoli huoneistopalossa Kaarinassa

Yön uutiskooste: Tänään juhlitaan 102-vuotiasta Suomea, Linnan juhlien teemana tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu, useita mielenosoituksia luvassa

Huhumylly SDP:ssä kiihtyy pääministerivaalin alla: ”Ilman muuta tiukka tilanne tuo jännitteitä puolueen sisälle”

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.