Hovioikeus: Mies ei raiskannut unissaan, vaan menetteli tahallisesti

Vaasan hovioikeus on tuominnut 43-vuotiaan miehen yhden vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen raiskauksesta. Uhrilleen hänet velvoitettiin korvaamaan 2 500 euroa henkisestä kärsimyksestä sekä maksamaan yhteensä runsaan 3 000 euron oikeudenkäyntikulut.

Seksuaalirikos tapahtui Jämsän Himoksella helmikuussa 2015, kun entuudestaan toisilleen tuntemattomat mies ja nainen yöpyivät samassa mökissä. Nainen kertoi heränneensä alapäässään tuntemaansa kipuun ja havainneensa miehen päällään. Mies myönsi menneensä naisen viereen nukkumaan, suudelleensa ja laittaneensa kädet tämän ympärille. Hän kiisti sukupuoliyhteyden ja piti sitä humalatilansa vuoksi jopa mahdottomana.

Vuosi sitten marraskuussa antamallaan tuomiolla Keski-Suomen käräjäoikeus hylkäsi sekä syytteen raiskauksesta että vaihtoehtoisen syytteen seksuaaliseen tekoon pakottamisesta. Käräjäoikeus arvioi molempien osapuolten kertomukset yhtä uskottaviksi ja piti kummankin kertomaa tapahtumien kulkua mahdollisena.

Hovioikeus päätyi arviossaan siihen, että piti naisen kertomusta luotettavana ja katsoi myös muun näytön tukevan sitä, että mies syyllistyi raiskaukseen tukeutumalla nukkuvan naisen sukupuolielimeen omalla sukupuolielimellään tai sormellaan. Oikeuden mukaan miehen johdonmukainen ja määrätietoinen toiminta osoitti hänen menetelleen tahallisesti.

Mies vetosi sekä käräjä- että hovioikeudessa kärsimäänsä unenaikaiseen käyttäytymishäiriöön "sexsomniaan". Miehen mukaan hänen ei häiriön vuoksi voida katsoa toimineen tahallisesti, vaikka tapahtumat olisivatkin edenneet naisen kertomalla tavalla, koska hän on ollut teon tapahtuessa unessa. Molemmissa oikeusasteissa häiriöstä todisti miehen puoliso, joka kertoi miehensä taipumuksesta kosketella vaimonsa rintoja ja sukuelinten aluetta unissaan. Käräjäoikeudelle muodostui selvityksen perusteella epäily teon tahallisuudesta, jolloin myös vaihtoehtoinen syyte hylättiin. Hovioikeus katsoi näytetyksi, ettei mies ollut unessa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .