Hovioikeus aloitti ihmiskauppajutun katselmuksella hankasalmelaiselle marjatilalle – katso kuvasarja

Vettä sataa kaatamalla maanantaina iltapäivällä Hankasalmella, kun Vaasan hovioikeus on aloittamassa oikeudenkäyntiinsä kuuluvaa katselmusta paikallisen yrittäjän Matti Hankosen tilalla. Hovioikeuden presidentti Tapani Vasama lykkää kierroksen aloittamista pahimman rankkasateen yli, sillä kohteet, joista havaintoja on tarkoitus tehdä, sijaitsevat pääosin ulkosalla.

Paikalla on kolmen hengen kokoonpanossa asian ratkaisevan hovioikeuden edustajien ohella käräjäoikeuden tuomiosta valittanut marjayrittäjä asianajajansa kanssa, oman valituksensa tehnyt kihlakunnansyyttäjä sekä thaimaalaisia marjanpoimijoita edustava asianajaja.

Katselmuksella hovioikeus tutustuu omin silmin tiloihin, joissa marjayrittäjä majoitti thaimaalaisia poimijoita – syytteen mukaan ihmisarvoa loukkaavissa olosuhteissa. Vastaavan katselmuksen paikalla teki myös käräjäoikeus, joka tammikuussa 2018 antamallaan tuomiolla katsoi yrittäjän syyllistyneen 26 poimijan työperäiseen ihmiskauppaan, törkeään petokseen ja jätelain rikkomiseen, josta yrittäjälle tuomittiin ehdollista vankeutta ja liiketoimintakielto. Alusta asti syytteet kiistänyt yrittäjä vaatii hovioikeudessa tuomion kumoamista ja syyttäjä puolestaan rangaistuksen korottamista ja vankeuden muuttamista ehdottomaksi.

Kolme vuotta sitten vastaavaan aikaan poimintakausi oli kiivaimmillaan ja tilalla majoittui liki 200 marjanpoimijaa. Katselmuksen alussa syyttäjä Leena Hakavuori muistuttaakin, etteivät paikat ole nyt täysin vastaavassa tilassa. Vertailun vuoksi hänellä on mukanaan poliisin taltioimaa kuvamateriaalia syksyltä 2016, jolloin olosuhteita tilalla ryhdyttiin selvittämään.

Silmäiltyään päärakennuksen yhteydessä sijaitsevaa aikanaan toimistotilana toiminutta huonetta siirtyy hovioikeus piha-alueen toisella puolella olevan rakennuksen ullakolle, jonne yrittäjä esittelee rakennetun tilat poimijoiden pyykinkuivaamiseen.

Erityisen tarkasti tutustutaan poimijoiden majoitustiloihin, joita on rakennettu linja-autoihin ja liikuteltaviin kontteihin, joissa sijaitsee myös wc- ja suihkutiloja. Linja-autosta riippuen nukkumatilat löytyvät 18–20 poimijalle. Syyttäjä mittaa rullamitalla yhden petipaikan leveydeksi 75 senttiä ja pituudeksi 190 senttiä, ja tiedustelee yrittäjältä ohuista ja napakoista patjoista.

– Thaimaalaiset nukkuvat tyypillisesti tällaisilla. Saatavilla oli myös paksumpia patjoja, mutta ne ei olleet kovin haluttuja, yrittäjä vastaa.

Ilmastointi ja lämmitys hoituivat yrittäjän mukaan kattoluukkujen ja tarvittaessa puhaltimien tai auton webaston avulla.

– Pyydän hovioikeutta kiinnittämään huomiota siihen, että meitä on täällä kymmenen henkilöä ollut viiden minuutin ajan, syyttäjä toteaa kehottaen seuruetta havainnoimaan ilmanlaatua.

Käräjäoikeus löysi majoitustiloista puutteita muun muassa paloturvallisuuteen liittyen. Maanantaina puolustus kiinnittää hovioikeuden huomiota paikalla olevaan paloautoon, jonka puolustus vakuuttaa olevan toimintakunnossa. Hovioikeus tarkastelee myös jäteastioina toimineita kontteja, joista yrittäjä huomioi vain yhden olleen poliisin ratsian aikaan täynnä.

– Jätteiden lajittelukin oli järjestetty, mutta kun Thaimaassa ei tällaista lajittelua tunneta, yrittäjä toteaa.

Katselmus päättyy ruoanvalmistukseen käytettyyn keittiövaunuun, autokorjaamoon ja marjojen punnituspaikkaan, josta jäljellä ovat vain rakenteet.

Hovioikeus jatkaa asian käsittelyä istunnoissaan Jyväskylässä ja Vaasassa lokakuulle saakka.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .