Hovioikeus hylkäsi lahjussyytteet Patrian Kroatia-haarassa

Turun hovioikeus on hylännyt syytteet törkeästä lahjuksen antamisesta Patrian panssariajoneuvokauppojen Kroatia-haarassa.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi vuosi sitten ehdolliseen vankeuteen kaksi entistä Patrian toimihenkilöä. Molemmat tuomittiin tuolloin vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Kolmannen miehen osalta valitus hovioikeudessa koski vain käräjien oikeudenkäyntikuluja.

Hovioikeus myös hylkäsi Patria Land Servicesiin kohdistuneen lähes 300?000 euron yhteisösakkovaatimuksen.

Hovioikeuden mukaan syyttäjän esittämä näyttö perustui keskeisiltä osin yksittäisiin kirjallisiin todisteisiin, kuten sähköposti- ja tekstiviesteihin. Viestien ulkomaalaisia lähettäjiä tai vastaanottajia ei kuultu jutussa henkilökohtaisesti. Hovioikeus katsoi, ettei kirjallisesta todistelusta muodostunut kokonaisuutta, joka osoittaisi syytteen toteen.

Turun hovioikeus myös katsoi, että oikeudenkäynti oli viivästynyt. Valtio velvoitettiin suorittamaan vastaajille siitä hyvitystä. Lisäksi valtion on korvattava oikeudenkäyntikulut.

Patria kuvaili tiedotteessaan, että hovioikeuden ratkaisu oli odotettu.

–?Pidämme sitä perusteltuna sekä oikeudellisesti että näytön kannalta arvioituna. Patrialla ei ole aihetta valittaa tuomiosta. Käymme nyt ratkaisun perustelut yksityiskohtaisesti läpi, sanoi lakiasiainjohtaja Hanna Kyrki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.