Hovioikeus hylkäsi sijaisvanhempien syytteet lasten nälkiinnyttämisestä

Hovioikeus löysi näyttöä arvioidessaan toisen varteenotettavan mahdollisuuden lasten kasvun hidastumiselle.

Vaasan hovioikeus on hylännyt keskisuomalaispariskunnan saamat syytteet perheeseensä sijoitetun kahden lapsen pahoinpitelystä. Viime vuoden toukokuussa Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi kummallekin sijaisvanhemmalle 50 päiväsakkoa sekä määräsi heidät maksamamaan molemmille lapsille 6 000 euron korvaukset. Koska hovioikeus hylkäsi syytteet, vapautettiin pariskunta sekä rangaistus- että korvausvelvollisuudesta.

Tuomiossaan käräjäoikeus katsoi näytetyksi, että sijaisvanhemmat syyllistyivät lasten pahoinpitelyyn antamalla heille liian vähän ja liian yksipuolista ruokaa siten, että lasten kasvu hidastui. Oikeus piti tekoja tahallisina ja vakavasti lasten ihmisarvoa loukkaavina. Käräjäoikeuden mukaan sijaisäiti oli myös korvasta kiinni pitäen taluttanut toisen lapsen talon ulko-ovelle ja tönäissyt hänet terassille.

Käräjäoikeudessa vuonna 1969 syntynyttä miestä ja 1973 syntynyttä naista syytettiin myös muun muassa lasten halventavasta nimittelystä, ystävistään eristämisestä ja wc-käyntien rajoittamisesta, mutta niistä oikeus ei löytänyt näyttöä.

Syytteet alusta asti kiistäneet sijaisvanhemmat valittivat tuomiosta Vaasan hovioikeuteen. Hovioikeus huomioi näyttöä arvioidessaan erityisesti lapsista laaditut lääkärinlausunnot. Lausuntojen perusteella hovioikeus piti varteenotettavalla tavalla mahdollisena, että lasten kasvun hidastumista selittää liian vähäisen ravinnon saannin sijasta traumaattisesta lapsuudesta johtuva psykososiaalinen deprivaatio, eli riittämätön psyykkinen ja sosiaalinen kasvuympäristö.

Koska hovioikeudelle jäi näyttöä kokonaisuutena arvioitaessa varteenotettava epäily siitä, että sijaisvanhemmat olisivat jättäneet huolehtimatta lasten riittävästä ja riittävän monipuolisesta ravinnon saannista ja aiheuttaneet kasvun hidastumista, syytteet hylättiin.

Syyte hylättiin myös sijaisäidin väitetyn väkivallan käytön osalta – tapahtuneesta oli vain lapsen ja sijaisäidin kertomukset, ja muun näytön puuttuessa hovioikeus huomioi, ettei lapsen kertomusta voi lähtökohtaisesti pitää sijaisäidin kertomusta uskottavampana.

Oikeus: Lapset nälkiintyivät sijaisperheessä Keski-Suomessa

Sijaisvanhempia syytetään lasten pahoinpitelystä

Uusimmat

Kotimaa

Tänään saa liputtaa lapsen oikeuksille

Syksyn ylioppilaskokeiden tulokset julki tänään

Mies kuoli ulosajossa Ylivieskassa, auto törmäsi katto edellä isoon kuusenrunkoon

Käräjillä kuullaan tänään Aarnion ex-alaista – syyttäjän mukaan miehen olisi pitänyt huolehtia tietolähteiden kirjaamisesta

Tulli epäilee virolaisen nuuskan salakuljetusorganisaation kuljettaneen Suomeen 5  000 kiloa nuuskaa

Konneveden kirkkovaltuustossa tapahtui täydellinen muutos – Virtaset nousivat vaalivoittoon

Särkilammen maja Saarijärvellä aiotaan kunnostaa – kiinteistö tulee säätiöltä kaupungin omistukseen ja siirretään sitten yhdistykselle

Kyyjärven nuoret kävivät ahkerasti uurnilla – kirkkovaltuusto valittiin kolmen sopuvaalin jälkeen nyt äänestämällä

Kinnula vahvisti kärkipaikkaansa seurakuntavaalien aktiivisimpana koko maassa – Jyväskylä nousi isojen ykköseksi

Vikatikki Haapamäellä poltti rantasaunan maan tasalle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.