Hovioikeus kumosi äidin tuomion 11-vuotiaan tyttärensä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavien kuvien levittämisestä – Äänekoskella otetut taidekuvat eivät olleet sittenkään seksuaalisia

Vaasan hovioikeus on kumonnut 48-vuotiaan naisen tuomion tyttärensä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavien kuvien levittämisestä. Hovioikeuden mukaan 11-vuotiaasta tytöstä otetut valokuvat eivät olleet luonteeltaan seksuaalisia.

Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi naisen toissa vuonna 15 päiväsakkoon sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä. Lisäksi äiti määrättiin maksamaan 450 euron korvaus tyttärelleen. Kuvat otti äidin tuntema nainen, joka harrasti valokuvausta. Hänet tuomittiin 30 päiväsakkoon ja 900 euron korvaukseen. Kuvaaja ei valittanut tuomiostaan.

Valokuvat otettiin vuonna 2014 Äänekoskella äidin ja tyttären asunnon rappukäytävässä sekä kuvaajan omassa kodissa. Äiti ei ollut kuvaushetkillä paikalla, mutta hän puki ja meikkasi tyttärensä rappukäytävässä otettuja valokuvia varten. Stylistinä toiminut äiti kertoi ajatelleensa, että kuvat olisivat hyvää mainosta hänen liiketoiminnalleen. Valokuvaaja puolestaan kertoi, että kyse oli hänen osaltaan kuvaamisen harjoittelusta ja hauskanpidosta.

Tytöllä oli kuvissa yllään lyhyt juhlamekko tai shortsit sekä hihaton paita. Tyttö oli asetettu suurimmassa osassa kuvista asentoihin, jotka käräjäoikeus tulkitsi toissa vuonna "selkeästi seksuaalisiksi". Lisäksi käräjäoikeus katsoi, että kuvat oli otettu lapsen seksuaalisuutta korostavista kuvakulmista.

Äiti julkaisi neljä rappukäytävässä otettua kuvaa omalla Facebook-sivullaan. Käräjäoikeuden mukaan äidin valikoimat kuvat eivät kuuluneet niihin, jotka loukkasivat selkeästi sukupuolisiveellisyyttä. Äiti kuitenkin tuomittiin, koska käräjäoikeus katsoi hänen olleen merkittävässä ja olennaisessa roolissa kaikkien rappukäytävässä otettujen valokuvien valmistuksessa. Kuvaajan kotona otetuista kuvista äiti ei ollut etukäteen tietoinen. Käräjäoikeudessa ei myöskään pystytty osoittamaan, että äiti olisi antanut suostumustaan kuvaanjan kotona otettujen kuvien julkaisemiselle.

Valokuvaaja julkaisi useita tytöstä ottamiaan kuvia Facebookissa. Osa kuvista oli samassa kansiossa aikuisia esittävien alastonkuvien kanssa. Kuvaajan mukaan tytöstä otetut kuvat olivat taiteellisia – eivät seksuaalisia.

Tyttö suostui kuvattavaksi vapaahtoisesti. Jäkikäteen hän piti kuvia kuitenkin "outoina ja ihmeellisinä". Lisäksi hän kertoi luulleensa, että kuvat oli tarkoitettu vain omaan käyttöön.

Tapauksen tutkinta aloitettiin sen jälkeen, kun tytön isä oli nähnyt sattumalta osan kuvista ja pitänyt niitä sopimattomina.

Äidin mukaan käräjäoikeuden ratkaisu ei vastannut 2010-luvun suomalaisessa yhteiskunnassa vallitsevaa käsitystä siitä, mikä on sukupuolisiveellisyyttä loukkaavaa. Äiti kertoi valituksessaan, että kuvien yksinomaisena tai pääasiallisena tarkoituksena ei ollut herättää seksuaalisia tunteita.

Hovioikeus päätyi yksimielisesti samalle kannalle. Tiistaille päivätyn ratkaisun mukaan tytön asennot olivat rappukäytävässä otetuissa kuvissa erikoisia, mutta eivät seksuaalisesti vihjailevia. Kuvia ei myöskään ollut otettu seksuaalisuutta kuvaavista kuvakulmista. Ratkaisussa todetaan, että kuvissa ei näy intiimejä ruumiinosia, eikä kuvia ole tarkennettu sukupuolielimiin.

Syytteen hylkäämisen myötä äidin oikeudenkäytikulut jäävät valtion maksettaviksi. Lisäksi hän vapautuu sakkorangaistuksesta sekä korvausvelvollisuudesta.

Hovioikeuden tuomio ei ole lainvoimainen. Ratkaisuun voi hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .