Hovioikeus tuomitsi Porvoossa kolmevuotiaan lapsensa leikkipuistossa puukottaneen miehen murhasta

Mies kiisti murhasyytteen, vaikka myönsi, että tappoi lapsensa.

Helsingin hovioikeus piti Porvoossa lapsensa murhanneen ranskalaisisän elinkautisen vankeustuomion voimassa. Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin, että henkirikos tehtiin vakaasti harkiten erityisen raa'alla ja julmalla tavalla.

Nyt 39-vuotias mies löi tytärtään kolme kertaa puukolla porvoolaisessa leikkipuistossa toissa vuoden marraskuussa.

Hänet tuomittiin murhasta myös Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa viime kesänä.

Mies valitti tuomiostaan hovioikeuteen. Hänen puolustuksensa mukaan teko ei ollut erityisen raaka tai julma eikä mies suunnitellut tyttärensä tappamista etukäteen. Puolustus myös vetosi miehen psyykkiseen tilaan ja olosuhteisiin, kuten avioeroon ja sitä seuranneeseen asunnottomuuteen. Tuomittu, Nicolas Mathieu Cherchel myönsi teon tappona, josta voidaan tuomita vankeuteen määräajaksi vähintään kahdeksaksi vuodeksi.

Mielentilatutkimuksen mukaan miehellä oli mielenterveydellisiä ongelmia, mutta hän toimi täydessä ymmärryksessä. Hovioikeus katsoi, että kun huomioidaan teon etukäteissuunnittelu sekä poikkeuksellinen raakuus ja julmuus, todetuilla psyykkisillä häiriöillä ei ole kokonaisarvioinnissa lieventävää vaikutusta.

Mies tuomittiin käräjillä murhan lisäksi pahoinpitelystä, laittomasta uhkauksesta, lapsikaappauksesta ja kotirauhan rikkomisesta. Hovioikeus piti tuomion myös tältä osin voimassa.

Taustalla väkivaltaista käytöstä ja lähestymiskielto

Väkivaltaisesti käyttäytynyt mies oli häädetty perheen asunnosta, ja äiti oli saanut nuoremman lapsen huoltajuuden. Marraskuisen aamun tapahtumat alkoivat, kun äiti oli lähdössä viemään lasta päiväkotiin. Mies nappasi lapsen äidiltä ja vei tyttären leikkipuistoon. Äiti seurasi perässä ja oli samalla koko ajan yhteydessä poliisiin. Poliisit olivat jo leikkipuistossa, kun mies puukotti tytärtään äidin nähden.

Mies kertoi käräjillä, että halusi vain leikkiä lapsen kanssa aamupäivän. Hän vetosi paniikkiin ja hulluuskohtaukseen, jonka sai, kun näki poliisien saapuvan leikkipuistoon.

Hovioikeus totesi, että poliisien tulo paikalle ei ollut peruste arvioida tekoa lievemmin.

Vakaata harkintaa ilmensivät oikeuden mukaan muun muassa miehen aiemmat uhkailut ja se, että miehellä oli mukanaan veitsi, jolle ei löytynyt uskottavaa selitystä.

Mies tuomittiin maksamaan äidille lapsen kuoleman aiheuttamasta kärsimyksestä tavallista suuremmat 25 000 euron korvaukset.

Valtiokonttori maksaa uhreille tuomitut korvaukset ja oikeudenkäyntikulut ja perii ne tuomitulta. Kuolleiden läheisten kärsimyskorvauksia ei kuitenkaan korvata valtion kassasta. Tuomiosta voi edelleen hakea valituslupaa korkeimpaan oikeuteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.