Hovioikeus vapautti Aalto-yliopiston rehtorin rangaistuksesta – luottamusmies irtisanottiin laittomasti

Hovioikeus katsoi, että rikosta voitiin pitää tekoon ja tekijään liittyvistä erityisistä syistä anteeksiannettavaan tekoon rinnastettavana.

Aalto-yliopiston rehtori Tuula Teeri irtisanoi luottamusmiehen ilman laillisia perusteita vuonna 2013, katsoi Helsingin hovioikeus maanantaina. Hovioikeus päätyi pääosin samalle kannalle kuin Espoon käräjäoikeus, mutta vapautti Teeren käräjäoikeuden määräämistä päiväsakoista.

Hovioikeuden mukaan rikosta voitiin pitää tekoon ja tekijään liittyvistä erityisistä syistä anteeksiannettavaan tekoon rinnastettavana. Se katsoi, että rehtorin tarkoituksena oli suojella työyhteisön jäseniä. Teeri yritti selvittää työntekijöiden suostumusta irtisanomiselle ja toimi käytössään olevien tietojen varassa tavalla, jota piti kokonaisuutena arvioiden vähiten haitallisena.

 Hovioikeuden mukaan Teeren täytyi kuitenkin ymmärtää, ettei irtisanomiselle ollut laillisia perusteita. Työyhteisössä oli ollut ongelmia, mutta ne eivät rehtorin käytössä olleen selvityksen perusteella johtuneet yksin luottamusmiehestä eivätkä muodostaneet perustetta irtisanomiselle.

Oikeus katsoi, että luottamusmiehenä toiminut nainen irtisanottiin hankkimatta siihen työntekijöiden enemmistön suostumusta. Työntekijäyhdistys oli kieltäytynyt yhteistyöstä, minkä jälkeen suostumusta ei edes yritetty hankkia.

"Mahdollistaa rikosperusteiset korvaukset"

Työtuomioistuin on jo aiemmin määrännyt yliopiston maksamaan luottamusmiehelle irtisanomisesta reilut 100 000 euroa.

Irtisanotun luottamusmiehen asianajajan Matti Penttisen mukaan hovioikeuden maanantainen tuomio jättää auki mahdollisuuden vaatia vielä rikosperusteista vahingonkorvausta.

Korvausvaade perustuisi siihen, että ilman irtisanomista luottamusmies olisi voinut jatkaa työssään eläkeikään asti ja on siten menettänyt useita satojatuhansia euroja palkkatuloja.

Penttisen mukaan ensin on kuitenkin katsottava, haetaanko asiassa valituslupaa korkeimmasta oikeudesta. Aalto-yliopiston henkilöstöjohtaja Tiia Tuomen mukaan hovioikeuden ratkaisun sisältöä analysoidaan ja jatkotoimista päätetään myöhemmin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.