Hovioikeus vapautti Vihtavuoren räjähdetehtaan toimitusjohtajan vastuusta

Massaevakuointiin johtaneesta räjähdetehtaan pihalla tapahtuneesta kemiallisesta reaktiosta tuli kuluneeksi kesällä viisi vuotta.

Vaasan hovioikeus vapautti räjähdevalmistaja Forcitin toimitusjohtajan Ulf Sigvard Sjöblomin rikosvastuusta viime perjantaina antamallaan tuomiolla.

Asia liittyy Forcitin tehdasalueen tapahtumiin Laukaan Vihtavuoressa Keski-Suomessa kesällä 2013. Tuolloin epäiltiin, että tehtaan pihalla kuumentunut ja höyrynnyt kontti voisi räjähtää ja aiheuttaa suuronnettomuuden. Kontissa oli räjähdettä ja kiviainesta, jotka Tukesin mukaan reagoivat keskenään aiheuttaen kuumentumisen.

Koko Vihtavuoren 2000 asukkaan taajama evakuoitiin, koska räjähdetehtaan pihalla höyrynnyt kontti oli noin 200 muun jätepakkauksen pinossa viiden metrin päässä tehtaan räjähdevarastosta.

Sjöblomin tuomittiin käräjillä räjähderikoksesta 20 päiväsakkoon, mutta hovioikeus katsoi, että hänen ei voitu tietojensa ja tehtäviensä perusteella edellyttää ryhtyvän mihinkään tiettyihin toimiin Vihtavuoren konttiongelman selvittämiseksi.

Myös toisen johtajan syytteet hylättiin

Käräjillä 20 päiväsakkoon räjähderikoksesta ja ympäristörikkomuksesta tuomitun laatupäällikön syytteet hylättiin niin ikään hovioikeudessa kokonaan. Hovioikeus katsoi, että hänen tehtäviinsä ei kuulunut lupien ja turvallisuusohjeiden päivittäminen.

 Vihtavuoren tehtaan vastaavana johtajana ja suojelupäällikkönä toimineen miehen tuomio räjähderikoksesta ja ympäristörikkomuksesta pysyi hovissa. Myös Forcitin tuolloisen teknisen johtajan tuomio pysyi ennallaan. Lisäksi yhtiön tuomio räjähderikoksesta ja ympäristörikkomuksesta pysyi hovissa. Yhtiö määrättiin edelleen maksamaan 40 000 euron yhteisösakko, mutta hovioikeus vapautti yhtiön 25 000 euron rikoshyödyn menettämisestä valtiolle.

Niin käräjäoikeus kuin hovioikeuskin totesivat, että tehdasalueella säilytettiin ympäristöluvan ehtojen vastaisesti muun muassa räjähdysainejäänteitä sisältäneitä kontteja. Käräjäoikeus totesi rangaistuksia perustellessaan, etä konkreettista räjähdyksen tai suuronnettomuuden vaaraa ei kuitenkaan todellisuudessa ollut. Hovioikeus ei ottanut tähän kantaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .