Huijarit piinaavaat muistisairasta miestä: "Täällä on täti vaihtamassa verhoja"

Äänekoskella asuvan lähes 90-vuotiaan miehen luona on jo parin vuoden ajan rampannut joukko ihmisiä, jotka hankkiutuvat sisälle asuntoon ja huijaavat rahaa milloin milläkin verukkeella.

– Vaatehuoneeseen alkoi ilmestyä avaamattomia vaatekappaleita. Oli kaikenkokoisia t-paitoja, rukkasia, deodorantteja ja vaikka mitä, tytär muistelee alkua.

Ilmaiseksi tavarat eivät olleet tulleet, vaan niistä oli veloitettu muistisairaalta mieheltä kymmeniä euroja kappaleelta.

– Yhtenä iltana isä kertoi puhelimessa, että "täällä on täti vaihtamassa verhoja ikkunaan". Minä ihmettelin, että mikähän täti, tytär kertoo.

Välillä rahaa "lainataan" tai mukana on pikkulapsia, joille pitää hankkia kiireesti jotain.

– Viime pääsiäisenä isän luo oli tullut kaksi aikuista miestä virpomisvitsojen kanssa. Muutama onneton koriste oli risuissa, mutta rahaa oli mennyt.

Röyhkeimmillään uhri on jopa viety pankkiin nostamaan rahaa. Euroja lähtee mukaan sen, minkä irti saa: kymppejä, satanen, jopa 500 euroa kerralla. Tytär laskee, että huijarit ovat vieneet isältä puolen vuoden sisällä toistatuhatta euroa.

Eläkeläismies asuu toistaiseksi omassa asunnossaan. Tyttären mukaan kotihoidolla tuettu asuminen voisi sujua pitempään ilman huijareita.

– Maalaismies on tottunut avaamaan oven kaikille. Touhu laantui hetkeksi, kun alaovi saatiin lukkoon, mutta joulun jälkeen isän luona on taas käyty useamman kerran viikossa. Muistisairas ei tunne ihmisiä tai muista varoa, ja aina he keksivät keinon päästä sisälle.

Tytär haluaa varoittaa muita vastaavassa tilanteessa olevia. Hän toivoo varsinkin muistisairaiden vanhusten ja muiden haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten omaisilta ja naapureilta valppautta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .