Huijausviestit kirjoitetaan yhä useammin suomeksi

Internetissä tehtyjen petoksien määrä on viimeisen kymmenen vuoden aikana kasvanut huimasti. Poliisihallituksesta kerrotaan, että noin kolmannes poliisin tietoon tulevista petoksista on tehty netissä.

Tietoisuus huijauksista on kasvanut, mutta ahneus hämärtää harkintakykyä.

- Mietitään, että voisiko sittenkin olla joku mahdollisuus hyötyä tästä viestin tarjouksesta, sanoo poliisitarkastaja Timo Laine Poliisihallituksesta.

Laineen mukaan tietoverkko on helpottanut petoksien tekemistä, koska anonyymissa verkkomaailmassa jälkiään on helpompi peitellä.

Myös suomenkieliset huijausviestit ovat yleistyneet. Viestintävirasto on saanut lukuisia ilmoituksia suomenkielisistä huijausviesteistä, joissa kalastellaan salasanoja tai pankkitunnuksia.

- Jos teksti on hyvää suomea, huijauksen uskottavuus voi vähän kasvaa. Kun käytetään käännöskoneita, niin tekstit ovat ihan hirveitä. Valistuneen lukijan pitäisi arvata, että tämä on nyt ihan höpöhöpöä, Laine sanoo.

Huijauksista voi kertoa esimerkiksi Viestintävirastoon, kuluttajaviranomaisille, tietosuojavaltuutetulle tai poliisille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Mopovandaalit iskivät nyt Kuokkalan yhtenäiskoulun tekonurmelle – "ei taida olla kypärän alla kovin paljon järkeä"

Itäsuomalaiselle leirintäalueyrittäjälle syytteet nuorten kesätyöntekijöiden seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja ahdistelusta

Poliisihallitus löysi rahapelien ikärajavalvonnasta vakavia puutteita –  vain joka neljättä nuorta pyydettiin todistamaan ikänsä

Emeritusprofessori Haaviston rikosepäilystä: "Heittää varjon presidenttihaaveiden ylle"

Vastaava lääkäri: Korona nostaa taas päätään Keski-Suomessa, testimäärät Jyväskylässä jyrkässä nousussa – "Tällä viikolla tulee uusia tautitapauksia"

Raati testasi markkinoiden kuusi käsidesiä – voittaja erottui tuoksulla ja tuntumalla

Helsingin hovioikeus kovensi sarjahyväksikäyttäjän tuomiota – mies myi nuorille nuuskaa, jotta nämä suostuisivat seksuaalisiin puheisiin ja tekoihin

EU:n elpymisvälineen koko tai lainojen ja avustusten suhde ei muuttunut huippukokouksen alla – Marin Twitterissä: Ehdotuksessa askelia oikeaan suuntaan, mutta elpymisvälineessä vielä työtä

Oikeustieteellisiin opintoihin otetaan ilmoitettua enemmän opiskelijoita pisteytysvirheen takia

THL: Keski-Suomessa yksi uusi koronavirustartunta – pitkä nollaputki katkesi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.