Huittisten kultakaivoksella epäily uraanin valumisesta

Maan Ystävät -yhdistyksen mukaan Huittisten kultakaivokselta Satakunnasta valuu uraania Loimijokeen. Varsinais-Suomen ely-keskus selvittää väitteen todenperäisyyttä.

Maan Ystävät kertoo havainneensa mittauksessaan, että ojien sedimenttien radioaktiivisuus on koholla ja ojavesissä esiintyy kohonnutta uraanipitoisuutta.

Kaivoksen ympäristövaikutuksista huolestunut ryhmä otti marraskuussa näytteitä kaivoksen lähistöltä, kertoo Maan Ystävät.

Ely-keskus on pyytänyt kaivosyhtiö Dragon Miningilta selvitystä asiassa viikon kuluessa. Ely-keskus aikoo myös käsitellä asiaa Säteilyturvakeskuksen kanssa ja lisäksi selvittää, pitääkö uraani ottaa mukaan kaivoksen tarkkailuohjelmaan.

Säteilyturvakeskuksesta (STUK) kerrottiin tänään, että ely-keskus oli jo ottanut yhteyttä asiassa.

STUK arvioi tässä vaiheessa, että yhden näytteen perusteella ei voi tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Lisäksi yhdistyksen ilmoittama sedimentin uraanipitoisuus mahtuu normaaliin vaihteluväliin.

Kaivosyhtiöltä ei vielä maanantaina saatu kommenttia asiasta.

Yhtiöllä on myös toinen kultakaivos Orivedellä, jossa on aiemmin selvitetty mahdollisia uraanihaittoja. Pirkanmaan ely-keskus päätyi siihen tulokseen, että uraania oli valunut vesistöön mutta ei siinä määrin, että siitä olisi haittaa ihmisille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.