Hulavanne on tämän kesän piikkimatto – professori pyörittää lantiota Päijänteen rannalla

Hulavanteen pyörittämisen terveysvaikutuksista villiintyneet ovat tyhjentäneet urheilukauppojen hyllyt sekä kaupoissa että verkossa muutamassa päivässä.

– Buumi alkoi heti maanantaina, kun mediassa kerrottiin, että hulavanteella treenaamisella vyötäröön saadaan aikaan muutosta, Intersport Tourulan kauppias Jukka Kankkunen kertoo.

 

Aiemmin hulavanteita Intersportissa myytiin vain joitakin kymmeniä vuodessa. Soittokierroksen perusteella hulavanteet ovat menneet kuin kuumille kiville ympäri Jyväskylää.

– Hyllyt ovat käytännössä tyhjänä tällä hetkellä. Samoin nettimyymälästä huomattava osa on jo myyty, XXL-ketjun urheiluosastojen myyntipäällikkö Otto Suonpää kertoo.

Keskisuomalainen kertoi terveysvaikutuksista kertoneesta tutkimuksesta maanantaina. Helsingin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa hulavanteen pyöritys pienensi merkittävästi huonon LDL-kolesterolin määrää ylipainoisilla testiryhmäläisillä, kavensi heidän vyötärönympärystään keskimäärin kolme senttiä ja lisäsi lihasmassaa merkittävästi. Tutkittavat pyörittivät puolitoistakiloista hulavannetta noin 13 minuuttia päivässä.

– Mielettömän hauskaa, että ihmiset ovat ottaneet jutun tosissaan, sillä vanteen pyöritys on oikeasti hyvä juttu ja tehokasta, sisätautiopin professori Hannele Yki-Järvinen tutkimusryhmästä sanoo.

Hän kannustaa ensi kertaa hulavanteen pyörittämistä kokeilevia pitkäjänteisyyteen.

– Kun löytää oikean pienen liikkeen, niin kyllä se sitten pyörii.

Professori itse aikoo pyörittää hulavannetta Keski-Suomessa Päijänteen rannalla.

– Paras paikka hulavanteen pyörittämiseen on ehdottomasti mökillä auringonlaskua katsoessa, Yki-Järvinen tunnelmoi.

Hulavannevillitys ei suinkaan ole ensimmäinen suomalaisten hurahduksista. Kävelysauvojen kysyntä leimahti aikanaan Bumtsibumin myötä, ja 2000-luvun alussa hiihtäjät himoitsivat pitoteippiä suksiinsa. Villityksistä rajuin oli kuitenkin piikkimatto.

– Piikkimatto oli sellainen, että yhdessä päivässä möin niitä tuhat joulunaikaan Kuopiossa, yli 20 vuotta alalla ollut Jukka Kankkunen muistelee.

Tuolloin kassalle luikerteli kaupan läpi kymmenien piikkimattoa ostavien jono. Aivan piikkimattohurahduksen kaltaisiin myyntilukuihin Kankkunen ei usko hulavannebuumin yltävän.

– Uskon silti, että satoja hulavanteita myydään vielä, hän sanoo.

Urheilukaupat ovat saaneet täydennystä valikoimiinsa pitkin viikkoa. Omaa hulavannetta vaille jäävien ei kannata säikähtää, sillä urheilukauppoihin saapuu jättieriä vanteita ainakin ensi viikolla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .