Humpuukin leviäminen huolettaa tiedetoimittajia ja tutkijoita

Väärien tietojen leviäminen huolettaa tiedetoimittajia ja tutkijoita. Tiedetoimittajien liiton pääsihteeri Ulla Järvi pitää tieteen asemaa huolestuttavana, koska humpuuki leviää sosiaalisessa mediassa salamannopeasti.

Järvi on huolestunut esimerkiksi rokotusvastaisuuden leviämisestä tai kansallisen ravintosuosituksen vähättelystä, vaikka esimerkiksi rokotusten teho sairauksia vastaan on osoitettu kiistattomasti tieteellisellä tutkimuksella. Hänen mukaansa tutkijoiden ja tiedetoimittajien on osallistuttava jopa vihamieliseen keskusteluun, jotta myös tiede saa äänensä kuuluviin eikä sitä paineta marginaaliin.

Vuoden tieteentekijä, erikoistutkija Mari K. Niemi on samoilla linjoilla. Humpuukin leviäminen hidastuu tiedolla sekä tutkijoiden aktiivisuudella.

- Tieteeseen uskotaan, mutta ihmiset haluavat uskoa myös toisiin ihmisiin. Jos uudenlainen ruokavalio tuo helpotuksen oloon, niin äkkiä viidakkorumpu kumisee. Hyvällä argumentoinnilla ihminen voi saada monet uskomaan, että ravintosuositukset ovat väärässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.