"Huolestuttavaa, jos uusavuttomuus lisääntyy" – Vain joka toinen tarkistaa talvirenkaiden kunnon joka vuosi

Kesärenkailla talvikeleissä autoilevista enemmistö oli nuoria ja miehiä.

Vain hieman yli puolet suomalaisista katsastaa talvirenkaiden kunnon vuosittain, kertoo LähiTapiolan tilaama tutkimus. Viidesosa kertoo ajaneensa kesärenkailla vielä liukkaiden kelien saavuttua.

Tutkimukseen vastanneista 54 prosenttia ilmoitti tarkastavansa talvirenkaiden kunnon joka vuosi. 24 prosenttia kertoi tekevänsä tarkastuksen silloin tällöin, 15 prosenttia kertoi jonkun muun kotitalouden jäsenen hoitavan asian ja viisi prosenttia sanoi, ettei tarkasta renkaiden kuntoa ollenkaan.

Liikenteen turvallisuusviraston Trafin mukaan talvirenkaissa on oltava vähintään kolmen millimetrin urasyvyys rengaskuvion pääurien leveydeltä. Loskassa, lumessa ja vaikeissa kelioloissa syvyyden olisi hyvä olla ainakin 5–6 milliä.

Valtaosa suomalaisautoilijoista vaihtoi talvirenkaat alle viimeistään viime viikolla, kun talvikelit saapuivat eteläiseenkin Suomeen.

– On huolestuttavaa, jos uusavuttomuus liikenteessä lisääntyy. Renkaidenvaihto ulkoistetaan ja unohdetaan, että vastuu niiden kunnon seuraamisesta ja rengaspaineiden säännöllisestä tarkistamisesta on auton kuljettajalla, harmitteli LähiTapiolan asiantuntija Markus Nieminen tiedotteessa.

– Myös renkaiden kiinnityksen jälkikiristys on tehtävä renkaiden vaihdon ja ensimmäisten ajomatkojen jälkeen. Rengaspaineet olisi tarkastettava noin kuukauden välein esimerkiksi huoltamolla tankkauksen yhteydessä, mutta iso osa autoilijoista viis veisaa koko asiasta.

Vastaajista 20 prosenttia myönsi ajaneensa viime vuosina kesärenkailla kelillä, jossa talvirenkaat olisivat jo olleet tarpeen.

Tähän syyllistyivät etenkin nuoret, sillä 37 prosenttia alle 25-vuotiaista oli ajanut kesärenkailla talvikelillä. Miehistä näin oli tehnyt 26 ja naisista 12 prosenttia.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS, ja siihen vastasi syys-lokakuussa reilut tuhat ihmistä.

Tarkistatko talvirenkaiden kunnon vuosittain?