Huoli Ukrainan kriisistä synkisti eduskunnan syksyn avauksen

Eduskunnan syyskausi käynnistyi vakavissa tunnelmissa keskustelulla Ukrainan kriisistä. Puhe Venäjän suunnasta, Euroopan muuttuneesta turvallisuustilanteesta ja Ukrainan kriisin vaikutuksista oli huolestunutta.

Hallitus toi silti esille myös, ettei kansalaisia pidä turhaan pelotella.

- Voimme katsoa, että nyt korostuneet haasteet eivät kuitenkaan muuta niitä fundamentteja, joiden varaan Suomen turvallisuus rakentuu, sanoi ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.).

Tilanteen vakavuudesta kertoo myös se, että kiistelyä ja nokittelua ei suuressa salissa juuri kuultu. Ulkopoliittisen johdon ja erityisesti presidentti Sauli Niinistön toiminta kriisissä saivat kiitosta.

Monissa puheenvuoroissa katsottiin myös, että yhteydet Venäjään on pidettävä vastaisuudessakin auki vaikeasta tilanteesta huolimatta.

- Meillä on jatkossakin oltava oma ääni ja aloitekyky sekä liikkumatila ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Samoin meillä on oltava suorat ja hyvät suhteet Venäjään sekä muihin maihin, linjasi keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä.

Venäjää vastaan asetetuissa pakotteissa kansanedustajia askarruttivat sekä niiden teho että vaikutukset Suomeen.

Perussuomalaisista epäiltiin, etteivät pakotteet välttämättä ollenkaan edistä kriisin ratkeamista.

- Tämän sijaan ne mahdollisesti pitkittävät kriisiä ja haittaavat kaikkien osapuolten kasvumahdollisuuksia, sanoi puheenjohtaja Timo Soini.

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) puolusti pakotteita sanoen, että vaikka ne eivät yksin ratkaise Ukrainan kriisiä, ne nostavat hintaa, jota Venäjä joutuu Ukrainan epävakauttamisesta maksamaan. Hänen mukaansa hallitus on myös tehnyt hartiavoimin töitä, jotta haitat Suomelle olisivat mahdollisimman pienet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.