Huoli heräsi saksan kielen opiskelijoista – Sveitsin suurlähettiläs haluaisi saksan kielestä seksikkäämpää

Merkittävä syy kiinnostuksen vähenemiseen ylipäänsä kieliä kohtaan johtuu muutoksista korkeakoulujen hakupistejärjestelmässä. Matematiikkaa painotetaan nykyisin muita aineita enemmän todistusvalinnassa.

Jyväskylässä on herännyt huoli saksan kielen opiskelijoiden vähäisestä määrästä.

Esimerkiksi Jyväskylän Lyseon lukiossa saatiin tänä lukuvuonna kasaan vain yksi saksanryhmä, kun aikaisempina vuosina ryhmiä on ollut kaksi.

Saksan, Itävallan ja Sveitsin suurlähettiläät Detlef Lingemann, Maximilian Hennig ja Heinrich Maurer tutustuivat keskiviikkona Jyväskylän koulutoimintaan ja erityisesti saksan kielen opiskeluun. Suurlähettiläät jakavat opettajien huolen saksan lukijoiden vähenemisestä.

Abiturientti Flora Bärlund (vas) kertoi haluavansa opiskella Itävallassa ja sai vahvan peukutuksen Itävallan suurlähettiläs Maximilian Hennigiltä. Keskellä Sveitsin suurlähettiläs Heinrich Maurer ja Saksan suurlähettiläs Detlef Lingemann. Oikealla Jyväskylän kaupungin palvelupäällikkö Pia Bärlund. Kuva: Hanna Marjanen

– Saksan kielen opiskelu on tärkeää ja hyödyllistä. Saksa on Suomen suurin kauppakumppani. Saksalaisissa ja suomalaisissa yrityksissä on suuri tarve nuorille ammattilaisille, jotka puhuvat englannin lisäksi myös saksaa, Lingemann kertoo.

– Globalisoituneessa maailmassa on tullut oletukseksi, että kaikki puhuvat englantia. Kuitenkin, jos haluaa päästä läheisiin kauppasuhteisiin keskieurooppalaisten yritysten kanssa, saksan kielen osaaminen on tärkeää. Mahdollisuuksia on myös muualla, sillä jos haluaa opiskella saksankielisissä maissa, on hyödyllistä ensin opiskella saksaa, jolloin myös kanssakäyminen paikallisten ihmisten kanssa helpottuu, Hennig jatkaa.

 

Lyseon kielenopettajat Jaana Kivistö, Reetta Almqvist, Pirkko Vilenius-Virtanen ja Päivi Salojärvi kertovat, että merkittävä syy kiinnostuksen vähenemiseen ylipäänsä kieliä kohtaan johtuu muutoksista korkeakoulujen hakupistejärjestelmässä. Matematiikkaa painotetaan nykyisin muita aineita enemmän todistusvalinnassa.

Lisäksi opettajat arvelevat, että opiskelijat uskovat erheellisesti pelkästään englannin kielen taidon riittävän ja opiskelijat luulevat vieraiden kielten perusteiden oppimisen olevan vaikeampaa kuin se onkaan.

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian lukioissa eli Jyväskylän Lyseon lukiossa, Schildtin lukiossa ja Jyväskylän aikuislukiossa saksanopiskelijoita on 172, joista valtaosa opiskelee lyhyttä saksaa. Jyväskylän normaalikoulun lukiossa rehtori Kirsti Kosken mukaan saksaa opiskelee tällä hetkellä normaalikoulun lukiossa yhteensä 29 opiskelijaa, joista pitkää saksaa opiskelee vain viisi.

Lukiotasolla saksaa opiskelee Jyväskylässä siis yhteensä 201 oppilasta ja painotus on selvästi lyhyen saksan opiskelussa.

Kieltenopettajat (vas.) Jaana Kivistö, Reetta Almqvist ja Pirkko Vilenius-Virtanen (oik.) ovat huolissaan lukiolaisten kielten opiskelun vähentymisestä. Kuva: Hanna Marjanen

Hyvin ei saksalla mene Jyväskylän peruskouluissakaan. Jyväskylän kaupungin perusopetuksen palvelupäällikkö Pia Bärlund kertoo, että perusopetuksen ala- ja yläkoulun oppilaista vain 142 opiskelee saksaa. Lisäksi Jyväskylän steinerkoulussa pitkää saksaa opiskelee alakoulussa 100 ja yläkoulussa 19.

– Saksan ja englannin kielten opiskelu alkaa jo esikoulussa, ja se jatkuu alakoulussa ensimmäisestä luokasta lähtien. Saksaa opiskellaan vähintään viidennelle luokalle, jonka jälkeen sen voi valita yhdeksänteen luokkaan saakka, Jyväskylän steinerkoulun rehtori Tomi Niiniketo selvittää.

Sveitsin suurlähettiläällä on keino, jonka avulla saksan kielen suosio kasvaisi: saksan kielen pitää kuulua populaarikulttuurissa.

– Meidän täytyy olla avoimia kaikille asioille, jotka auttavat tekemään saksan kieltä tunnetuksi. Varsinkin nykyään tähän liittyy vahvasti sosiaalinen media ja muut uudet populaarikulttuurin alustat. Saksan kielen on näin ollen tultava myös omalla tavallaan hieman seksikkääksi, jolloin yhteys tunteisiin on merkittävä syy oppia kieltä, suurlähettiläs Heinrich Maurer sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uutissuomalaisen kysely: Lähes kaikki lukiot tarjoavat vieraana kielenä englantia, saksaa ja ranskaa

Uusimmat

Kotimaa

Viitasaaren tilinpäätös yli miljoonan miinuksella.

Henkilöauto jäi InterCity-junan alle Mustasaaressa – kuljettaja menehtyi

Muuramen tilinpäätös jäi 1,2 miljoonaa euroa miinukselle

Hallitus aikoo luopua ehdottomien vankeusrangaistusten täytäntöönpanosta väliaikaisesti koronaepidemian vuoksi – ei koske tutkintavankeudessa olevia

Jyväskylässä ennätyksellinen paljon rottahavaintoja – "Tällaista ei ole ikinä tullut vastaan"

Sanna Marin esitellään Vogue-lehdessä: "Milleniaaliäiti johtaa kotimaataan koronakriisin läpi"

Terveystalo höllentää koronaviruksen testauskriteerejään – näillä oireilla pääsee testiin

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä todettu toinen koronaviruskuolema

Keski-Suomen koronakatsaus tiistaina: "Tilanne edelleen rauhallinen, sairaalan kuormitus ei ole lisääntynyt"

Rikollispomon leski tuomittiin myös hovissa vuosiksi vankeuteen huumeista

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.