Huolisitko poliisin vävyksi tai miniäksi?

Sanotaan, että poliiseilla käy flaksi. Mutta mitä se kertoo ammatin imagosta?

Vanhempi konstaapeli Ari Martelius Helsingistä ei omakohtaisesti tiedä poliisin arvosta parisuhdemarkkinoilla - paitsi sen, mitä on nähnyt ja kollegat kertoneet.

- Poliisiaikana en ole ollut poikamiehenä. Kun sinkkupoliiseja seuraa, hyvin näyttävät hommat pelaavan. Mediaseksikkyyttä ammatissa on. Toisaalta pääsääntöisesti poliisit ovat rehellistä porukkaa. Tietynlaisia piirteitä pitää olla, että ammattiin valikoituu, Martelius kertoo.

Parempi luottamuksen mittari voisi olla esimerkiksi se, miten poliisiin suhtautuisi oman lapsen puolisona. Martelius on hyväksytty ja naimisissa. Hänen työparinsa Toni Norppa ei ole ainakaan vielä avioitunut.

- Kai se appiukko enemmän tykkäisi poliisista kuin siitä toisesta ääripäästä, Norppa sanoo.

Asiakas sanoo kiitos

Poliiseihin suhtaudutaan yleensä työssä hyvin. Marteliuksen mukaan ihmisillä voi olla ennakkoluuloja, jotka eivät perustu kokemuksiin Suomen poliisista.

- Mutta ikävä kyllä aika usein, kun kansalainen kohtaa poliisin, hän on jonkinlaisen poliisitoimen kohteena. Ne ovat harvoin mukavia kokemuksia ihmisille. Joko on joutunut rikoksen uhriksi tai mahdollisesti syyllistynyt johonkin. Pyrimme perustelemaan oman toimintamme ja tähdentämään, että se perustuu lakiin. Itse toivon, että jokaisen sakonkin kirjoitus päättyy siihen, että asiakas sanoo "kiitos". Näin suurimmaksi osaksi käykin.

Yksittäiset poliisit ovat saaneet julkisuutta ikävissä yhteyksissä. Kollegat saavat toisinaan kuulla esimerkiksi erään poliisin raiskausepäilyistä.

- Yleensä ihmiset ymmärtävät, että jokaiseen ammattikuntaan mahtuu epäkelpoakin materiaalia, Martelius sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

John Smith -festivaali ei juuri poliisia työllistänyt – "Päästiin aika vähällä"

Viikon vanha luvaton nuotio sytytti maastopalon saaressa Jyväskylässä – "Nuotiopohja pitäisi aina olla kiviainesta, ettei kuumuus siirry maahan"

Saksiniekkoja saadaan tänä vuonna kohtalaisesti tai hyvin – Rapubiologi: "Suomalaiset syövät enemmän rapuja kuin kykenemme ravustamaan"

Eläinsuojelulain uudistusta edeltää vielä kiista sikaloista – ministeri haluaa vuosikausia valmistellun lain valmiiksi ensi vuonna

Suomessa EU-maiden viidenneksi kallein bensa tällä viikolla – näissä maissa automatkaajan kannattaa tankata

Poliisilta lisätietoa Luumäen kuolonkolarista: Kolmikko nousi autosta tielle selvittelemään riitaa – rekka törmäsi, kaksi kuoli

Kolmikko nousi autosta tielle selvittelemään välejä Luumäellä – rekka törmäsi, kaksi kuoli

Pintavedet jo pääosin lämmenneet heinäkuun alun viilenemisen jälkeen –  hellevaroitus 11 maakunnassa

Pentin olympialaiset järjestettiin Pylkönmäellä jo 45. kerran, aurinkoisessa säässä lensivät niin keihäs kuin saapaskin – katso kuvasarja lasten liikunnan riemusta

Moottorien jylinää ja sankkoja vesisuihkuja: vielä ehdit kokemaan vauhdin hurmaa Jyväsjärvelle – katso täältä loppupäivän aikataulu ratamoottoriveneilyn SM-osakilpailuun

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.