Huoltajalle viimein verkkolupa lapsen terveysdataan

Lapsen resepti- ja potilastietoja ryhdytään näyttämään huoltajille internetin Omakanta-palvelussa ensi keväänä. Alkuvaiheessa huoltajat voivat katsoa terveystietoja vain alle 10-vuotiaista lapsistaan.

Alkuvaiheen ikärajaus liittyy alaikäisen potilaan oikeuksiin päättää hoidostaan.

– Alaikäisellä on oikeus kieltää terveys- ja hoitotietojensa luovuttaminen huoltajalleen, jos lääkäri on arvioinut potilaan ikäänsä ja kehitystasoonsa nähden kykeneväksi päättämään hoidostaan. Ikärajaus tehtiin alle 10-vuotiaisiin, jotka harvemmin ovat kypsiä päättämään hoidostaan, projektipäällikkö Jari Suhonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) kertoo.

Ikärajaus on tarpeen myös sen takia, että kypsäksi arvioitujen alaikäisten tekemät kiellot eivät tallennu Omakantaan hyödynnettävässä muodossa.

THL ja muut terveysviranomaiset saavat säännöllisesti palautetta vanhemmilta, jotka eivät pääse katsomaan verkkopalvelusta alaikäisen lapsensa potilaskertomuksia, merkintöjä lääkityksestä sekä reseptitietoja.

Suhosen mukaan aivan kaikki huoltajat eivät saa katseluoikeutta alaikäisen potilas- ja reseptitietoihin. Ulkopuolelle rajataan esimerkiksi vanhemmat, jotka ovat sopineet keskenään lastenhoidosta. Syynä on se, että näiden sopimusten sisältö ei yleensä ole koneellisesti luettavissa.

Tällä hetkellä Omakanta.fi-sivusto on tarkoitettu vain täysi-ikäisille. THL:n lisäksi Omakanta.fi-sivustoa ovat olleet luomassa sosiaali- ja terveysministeriö sekä Kansaneläkelaitos.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Suomalaisten SS-miesten osallisuus Kaukasuksen teloituksiin varmistui, kertoo Kansallisarkiston selvitys

Kansalaisjärjestöt: Al-Holin leirillä olevia lapsia ei voida erottaa vanhemmistaan

Eduskunnassa keskustellaan Marinin hallitusohjelmasta – "Pääministerin valitsi kansan sijaan sosiaalidemokraattien puolue-eliitti"

Kemikaalivarastoon tunkeuduttiin Espoossa: yksi loukkaantui, epäillyt poistuivat paikalta – Merivartiosto tehostaa rajavalvontaa pääkaupunkiseudulla

Näitkö mustaan huiviin naamioitunutta miestä sunnuntai-iltana Keljonkankaalla? Poliisi pyytää havaintoja kaupan ryöstäjästä

Kokous käynnissä: Hallitus käy läpi linjaansa al-Holin suomalaisten auttamisesta

Pelti rytisee usein Nelostiellä Viitasaaren ja Pihtiputaan välillä – mutta mistä onnettomuudet johtuvat?

Presidentti Niinistö on välittänyt Viron presidentin Kersti Kaljulaidin anteeksipyynnön Suomen pääministerille ja hallitukselle

Joululaulut kaikuvat kovaa, mutta monille liian korkealta – Musiikkikasvatuksen lehtori selittää, mistä on kysymys

Laula vielä kerran – katso tallenne kauneimmista joululauluista Kaupunginkirkosta Jyväskylästä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.