Huomasitko kamera-auton Jyväskylän keskustassa? – kaupungin katuverkko kuvattiin jo neljättä kertaa

Jyväskylässä kaupunkilaiset saattoivat viime kuun lopulla huomata Cyclomedian tarroilla varustetun auton, jonka katolla pyörivä kamera kuvasi kaupungin keskustaa. Cyclomedia on hollantilainen yritys, joka verkkosivujensa mukaan tekee yksityiskohdiltaan erittäin tarkkaa katutason tallennusta ammattilaiskäyttöön.

Jyväskylän kaupungin katupäällikkö Tuula Smolander kertoo, että katukuvassa näkynyt kuvausauto on kaupungin tilaama.

– Kyllä se meidän kuvaus on. Koko katuverkko kuvataan nyt neljättä kertaa, Smolander vahvistaa.

Ensimmäinen pilottikuvaus järjestettiin 2011 ja urakka saatettiin loppuun seuraavana vuonna. Sen jälkeen Jyväskylä on kuvattu kahden vuoden välein.

– Kuvautimme ensimmäisenä Suomessa koko katuverkon. Lisäksi kuvista nähdään koko kevyen liikenteen väylien verkko. Tietenkin tilaamme kuvauksen omista lähtökohdistamme, eli yleisten alueiden lisäksi niiden alueiden osalta, jotka me haluamme nähdä. Kaupungin alueella olevaa ELY-keskuksen väyläverkkoa tämä ei koske, Smolander kertoo.

"Hirveän hyvä työkalu"

Kuvausten tilauksesta vastaa Jyväskylän kaupunkirakennepalvelut, mutta kuville on käyttöä muillakin kaupungin osa-alueilla. Smolanderin mukaan kuvia käytetään muun muassa asiakaspalvelussa ja suunnittelussa.

– Se on hirveän hyvä työkalu, jota käytetään monessa tilanteessa. Kun ihmiset soittavat jostain asiasta, voimme tavallaan mennä heti paikalle katukuvan kautta. Jos esimerkiksi omalla asuinkadulla on ongelma, puhumme heti asiakkaan kanssa samasta asiasta, kun me näemme tilanteen kuvasta, Smolander selittää.

Katukuvista voidaan myös tarkistaa esimerkiksi rakenteiden kuntoa.

– Kaupunkirakennepalveluiden lisäksi katukuvia käytetään ainakin kaavoituksessa, rakennusvalvonnassa ja pelastuslaitoksella. Poliisikin on jossain yhteydessä joskus niitä käyttänyt. Kuvat ovat siis todella laajassa käytössä ja niillä on paljon käyttöä, Smolander toteaa.

Hinta kymmeniä tuhansia euroja

Tasaisin väliajoin tehtävä kuvaus tuo kaupungille mahdollisuuden myös vertailla tietyn kohdan muutosta.

– Vanhat kuvat ovat meillä edelleen käytössä, joten uusien kuvien myötä näemme, mikä tilanne on nyt, ja mikä se oli kaksi vuotta sitten kesällä, Smolander selittää.

Kuvauksen hinta kaupungille on kymmeniä tuhansia euroja, mutta kuitenkin alle 100 000 euroa.

– Kuvaus on kilometrihintaista. Sen lisäksi hinta sisältää kuvien käyttöoikeuden. Vanhojen kuvien käyttöoikeus maksaa myös, mutta se on enää pieni määrä, Smolander avaa.

Varsinaisesti kaupunki on tilannut kuvauksen suomalaiselta Blom Kartta Oy:ltä. Yhtiön yhteistyökumppani – ja katukuvassa näkynyt – Cyclopedia on kehittänyt kuvien keräämiseen ja käyttämiseen tarvittavan teknologian.

Suomalaisille tutumpi katunäkymäpalvelu on Googlen Street View. Jyväskylän kaupungin tilaamat katukuvat erottuvat Blomin sivujen mukaan Street View'n kaltaisista ilmaisista katunäkymäaineistoista tarkkuudellaan. Yhtiön mukaan sen kuvista voi muun muassa tehdä suoraan mittauksia ja esittää omia paikkatietoaineistoja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .